Dormir bé no és fàcil

Dormir bé no és fàcil: parlem de les alteracions del son

Com segurament ja sabreu, una vida sana i equilibrada s’aconsegueix, entre altres coses, amb una bona qualitat de son. Quan tenim problemes a l’hora de dormir, l’endemà ens sentim esgotats i ens costa molt de complir les nostres obligacions professionals i personals. Si teniu alguna d’aquestes sensacions, no us preocupeu! En aquest post parlarem dels diferents trastorns del son, perquè puguis detectar què et passa i procedir amb el tractament més adequat.

Les diferents alteracions del son

Els trastorns del son afecten directament el nostre cicle de descans, de forma directa o secundària. Aquests són els més freqüents:

  • Insomni: És la dificultat per adormir-se o mantenir-se adormit, alhora que el despertar és molt precoç. L’insomni pot ser temporal o crònic, provocant una sensació de cansament i impossibilitat per concentrar-nos durant el dia. Les seves causes es poden trobar en episodis d’ansietat, hipertiroïdisme o malalties que produeixin dolor.
  • Hipersòmnia: Les persones que pateixen aquesta alteració tenen una sensació de somnolència durant tot el dia, presentant grans dificultats per despertar-se del son. Pot aparèixer per culpa de depressió o ansietat, un abús d’hipnòtics o per l’apnea del son.
  • Apnea del son i roncs: Mentre dormim, les vies respiratòries de la faringe s’obstrueixen i patim pauses repetitives. Això es produeix perquè el cervell deixa, per un breu moment, enviar senyals als músculs que controlen la nostra respiració.
  • Narcolèpsia: Es tracta d’una alteració del sistema nerviós que provoca somnolència diürna extrema i una sobtada pèrdua de to muscular (cataplexia). La causa daquesta alteració es pot trobar en una hipersòmnia crònica en edat primerenca.
  • Síndrome de les cames inquietes: És un trastorn neurològic que provoca una sensació d’inquietud, fàcilment visible a les extremitats inferiors. Quan estan en repòs, es mouen i impedeixen agafar el son. Algunes persones que pateixen aquesta alteració pateixen anèmia ferropènica, insuficiència renal crònica, diabetis o Parkinson.
  • Parasòmnies: Són totes les interrupcions anormals del son, molt sovint produïdes durant la infància. Algunes són el somnambulisme, els malsons nocturns, parlar mentre dormim o orinar-se al llit.

Com puc tractar la meva alteració?

Cal dir que l’origen d´aquestes alteracions és molt variat. En alguns casos, poden arribar a afavorir altres patologies o aparèixer a causa d’altres malalties. Així doncs, és important que el metge ens doni un diagnòstic correcte, per a que cadascú pugui tractar l’alteració que pateix de la manera més eficaç i correcta. 

De totes maneres, hi ha diverses maneres de potenciar la conciliació del son, com la melatonina, sobretot si es tracta d’episodis curts d’insomni. No dubtis a preguntar a la farmàcia perquè et puguem ajudar a dormir b

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.