Tot el que has de saber sobre les meduses

Si estàs programant la teva escapada o les teves vacances a la platja, segurament no pensis en que pot ser et trobis meduses a la platja, sobretot si el teu destí es Catalunya. En els últims anys, la tendència de les meduses a les platges del litoral català ha anat en augment, i aquest any no ha estat l’excepció.

Malgrat que els banyistes i turistes acostumem a tractar-les amb rebuig, són una part imprescindible del cicle natural dels ecosistemes marins. Avui parlarem sobre les meduses i el que cal fer si en veiem a les platges. Prèn nota!

Les meduses: un fenòmen natural

Durant l’estiu, les aigües costaneres són més càlides que a l’hivern i tenen una temperatura molt similar a les de mar obert. Quan els corrents i els vents arrosseguen masses d’aigua oceàniques cap a la costa, aquestes es barregen fàcilment amb les aigües costaneres i això fa que les meduses puguin arribar a línia de costa amb més facilitat.

La presència de meduses a la costa és un fenomen natural que principalment té lloc durant la primavera i gran part de l’estiu. Una medusa pot tenir milers de cèl·lules urticants a tot el cos, però sobretot concentrades en els tentacles. Aquestes cèl·lules continuen actives encara que la medusa estigui morta a la sorra. També es poden disparar les cèl·lules urticants dintre de l’aigua per xoc osmòtic o tèrmic, sense que la medusa entri en contacte amb la persona.  Es per això que una medusa no s’ha de tocar mai, ja que, tot i morta, conserva el poder urticant durant hores.

Per evitar les picades de les meduses, cal seguir unes senzilles indicacions:

  • Cal mantenir-se fora de l’aigua si en veiem. També convé evitar la zona de sorra on trenquen les onades, ja que és on habitualment s’acumulen les restes de meduses.
  • Tota mena de barrera que eviti el contacte de la pell amb la medusa és una bona forma de protecció, per exemple: ús de cremes solars, banyadors que cobreixen el màxim de superfície corporal o roba lleugera com ara les samarretes.
  • Moltes de les meduses que arriben a la sorra de la platja estan mortes, però fins i tot així, són perilloses. Els tentacles conserven bona part del seu poder urticant durant hores. No s’han de tocar mai!
  • Si us esteu banyant i veieu meduses, cal nedar pausadament i sortir de l’aigua. El fet de nedar enèrgicament fa que un mateix s’apropi més a les meduses, i els llargs tentacles poden arribar a tocar-nos i picar-nos. Una medusa no ens atacarà mai.

I, si estàs llegint aquest article perquè ja t’han picat, has de saber que:

  • Has de sortir de l’aigua si et piquen. Si a la pell queden restes de tentacles visibles, retireu-los amb molta cura amb pinces i guants. Renteu la ferida amb aigua salada.
  • Aplica vinagre diluït amb aigua de mar. Per disminuir la coïssor poseu damunt la zona afectada una bossa de plàstic amb gel durant 15’. Si no disminueix tornar a aplicar 15’ més. Per evitar la infecció de la ferida, s’aconsella aplicar un antisèptic (alcohol iodat) 3 o 4 cops al dia entre 48h i 72h. Fer-ho fins que cicatritzi. No aplicar mail amoníac. Mai s’ha de posar el gel directament sobre la pell per evitar el contacte de l’aigua dolça.
  • No apliquis calor, ja que afavoreix l’acció del verí.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.