Tatuatges. Riscos i precaucions.

Infeccions, càncer, problemes per a les incisions quirúrgiques o per a proves mèdiques com la ressonància magnètica (RM) són alguns dels riscos que s’atribueixen als tatuatges. Són perills reals o és tot plegat una llegenda urbana? Respondre a aquesta pregunta no és cap nimietat, ja que els tatuatges han guanyat una gran popularitat al nostre país, sobretot entre les generacions joves, tot i que hi ha adeptes pràcticament de totes les edats. Existeixen algunes contraindicacions, però la veritat és que en el nostre entorn es tracta d’una pràctica segura amb riscos mínims sempre que es realitzi en estudis autoritzats i sotmesos a controls sanitaris.

La febre pels tatuatges dels últims anys ha comportat un augment de la preocupació pels seus possibles efectes adversos per a la salut a curt i llarg termini. Tot i així, la principal i gairebé única precaució que cal prendre és la d’acudir a centres acreditats, ja que en aquests es mantenen a ratlla les mesures d’asèpsia i seguretat exigides per les autoritats sanitàries. De fet, avui dia, les possibilitats que els tatuatges provoquin infeccions o serveixin de mitjà per a la transmissió de malalties com la tuberculosi o l’hepatitis són remotes. 

Això sí, a més de la bona praxi del tatuador i de fer-ho en un centre autoritzat, cal seguir determinades cures posteriors: s’ha de mantenir el tatuatge net i hidratat mínim deu dies o fins a un mes, segons la mida, el color i la zona, i durant aquest temps també és aconsellable evitar l’exposició al sol i protegir-lo igual que la resta de la pell.

Un altre dels riscos que creuen certs entre la població és el càncer, ja que s’ha arribat a dir que la tinta pot iniciar un recorregut que acabi als ganglis limfàtics. No obstant això, l’Acadèmia Espanyola de Dermatologia i Venereologia aclareix a la seva web l’evidència científica que existeix al voltant d’aquests possibles riscos i assegura que, de moment, no hi ha evidències que la presència d’aquests pigments ocasioni algun tipus de patologia, tampoc càncer.

D’altra banda, cal tenir present que els tatuatges només es poden treure sota control d’un dermatòleg. L’Acadèmia de Dermatologia i Venereologia estima que el nombre de complicacions en l’eliminació dels tatuatges és proporcional a la professionalitat i experiència de la persona que els treu.

Pel que fa a la forma d’erradicar-los, el làser Q-Switched (Q-SW) és la tècnica més utilitzada actualment. A més, és el làser més nou i escurça el temps d’eliminació del tatuatge. Aquest procediment cal fer-lo en un centre sanitari i per un especialista.

Portes tatuatges i/o te’n vols fer algun? Tingues en compte aquestes recomanacions!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.