Les intoleràncies alimentàries

La intolerància alimentaria es una reacció a un aliment que pot causar símptomes dermatològics (èczema, urticària, picor), trastorns gastrointestinals (diarrea, estrenyiment, gasos, inflamació), molèsties respiratòries (asma, rinitis, dificultat per respirar) i psicològiques (ansietat, fatiga), així com mal de cap, migranya, vertigen o inflamació de les articulacions, entre d’altres.

Algunes intoleràncies comunes

Lactosa

La intolerància a la lactosa es produeix quan a l’intestí no hi ha suficient lactasa, l’enzim encarregat de descompondre el sucre de la llet (la lactosa) en partícules més fàcils de digerir i absorbir. Si bé hi ha algunes persones que els hi falta aquest enzim des que neixen, també és cert que en unes altres la intolerància es desenvolupa durant la infància, l’adolescència o, fins i tot, en l’edat adulta.

Els símptomes més comuns són els gasos, la diarrea, el dolor abdominal i sentir-se inflat. Aquestes molèsties apareixen entre 30 minuts i 2 hores després d’haver ingerit un aliment amb lactosa.

Actualment, les persones amb intolerància a la lactosa poden continuar prenent llet de vaca, ja que podem trobar aquest aliment baix en lactosa o sense i amb les mateixes propietats i sabors que la beguda “original”.

Un gran aliat pels intolerants és la soja, que es pot consumir, per exemple, com a beguda, iogurts i galetes I que conté un alt nivell de calci.

Gluten

La celiaquia és una intolerància permanent al gluten (glucoproteïna que es troba a la llavor de molts cereals combinada amb midó). La celiaquia es presenta en persones genèticament predisposades i es caracteritza per una resposta inflamatòria, de base immune, a la mucosa de l’intestí prim que dificulta l’absorció de macro i micronutrients, segons explica la Federació de Associacions de Celíacs (FACE).

Els símptomes més freqüents són la pèrdua de pes i de gana, la fatiga, les nàusees, els vòmits, la diarrea, la distensió abdominal, dolors, alteracions del caràcter, pèrdua de massa muscular…

El tractament consisteix en seguir una dieta sense gluten de per vida. Es recomana menjar, sobretot, aliments naturals en comptes d’envasats, ja que es difícil garantir l’absència de gluten. Tot i així, moltes empreses s’han fet ressò d’aquest problema i cada vegada és més comú trobar aliments amb l’etiqueta “Sense gluten”.

Diferència entre intolerància i al·lèrgia

Una al·lèrgia alimentària i una intolerància es poden confondre perquè comparteixen molts símptomes, però no són el mateix. Per això és tan important acudir al farmacèutic abans d’automedicar-se si no se sap clarament què es pateix, ja que podem recomanar-te allò que realment necessites per millorar, que serà diferent en cada cas.

Una al·lèrgia alimentària activa el sistema immunològic. Un al·lergogen provoca una sèrie de reaccions en cadena, entre elles la producció d’anticossos, que provoquen la secreció de substàncies químiques, com la histamina, i produeixen símptomes com picor, mocs, tos, trastorns respiratoris, etc. En canvi, una intolerància alimentària afecta el metabolisme, però no el sistema immunològic de l’organisme. El problema es produeix a l’intestí i les persones que pateixen intolerància poden arribar a menjar petites quantitats de l’aliment que els fa mal sense que els arribi a perjudicar, però una persona al·lèrgica no hauria d’ingerir mai allò que els hi fa reacció perquè podria ser perillós.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.