Evitar que guants i mascaretes acabin al mar és a les teves mans!

A causa de la pandèmia de la Covid-19 el nombre de plàstics d’un sol ús ha augmentat moltíssim: mascaretes quirúrgiques, EPI, guants… Tots aquests productes no es reciclen, per això cal utilitzar-los de forma responsable.

 

Com acaben al mar?

Com no són reciclables, es tiren al contenidor gris amb els residus urbans. Des d’allí es transporten en incineradores o abocadors i a través dels sistemes de drenatge de les aigües urbanes acaben als rius i finalment, al mar.

 

Tot i que són molt poques les mascaretes que es tiren de manera incorrecta (es calcula un 1%), acaben repercutint de forma negativa en el medi ambient, ja que aquest 1% equivaldria a uns 10 milions de mascaretes, uns 400.000 kg. de plàstic i 400 anys perquè el material acabi desintegrant-se. Els plàstics que es troben en aquest procés de desintegració, anomenats microplàstics, són un greu problema no només per la salut de la flora i fauna marina, sinó per tots els animals que la consumeixen. A més, els plàstics i microplàstics acumulen substàncies tòxiques i actuen com a vectors de transmissió d’espècies invasores.

 

Per evitar que les mascaretes acabin al mar:

  • Prioritza l’ús de mascaretes higièniques reutilitzables (UNE0065) si no pateixes cap malaltia ni ets població de risc o alt risc. Tria les que utilitzin teixits autoritzats i una capacitat de filtració superior al 90% i de respirabilitat inferior al 60%. També són recomanables les que contenen 3 capes (cotó, TNT i polièster). 
  • Utilitza guants només en aquelles situacions que siguin indispensables. Recorda que poden suposar un risc i que sempre és millor utilitzar solucions hidroalcohòliques i rentar-se freqüentment les mans.

 

Que mascaretes i guants no acabin al mar també és cosa teva! Et recomanem que tinguis a mà els diferents tipus de mascaretes segons la situació en què et trobis i que prioritzis les UNE0065 sempre que puguis! I si necessites ajuda per escollir-ne una o altra… demana’ns ajuda i t’assessorarem!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.