Dolor lumbar. Com prevenir-lo?

El dolor lumbar o lumbago és un dolor intens a la part baixa de l’esquena, especialment durant els primers dies. Les molèsties que provoca limiten de forma important els moviments, impedint accions quotidianes com: fer exercici, adoptar certes postures o portar pes. Per aquesta raó, és una afecció que tot i no ser greu, pot ser força incapacitant i dolorosa.

El dolor lumbar pot aparèixer tant de forma sobtada com progressiva i constitueix una de les principals causes de baixes laborals a Espanya i és la segona causa de consulta mèdica després de la cefalàlgia! T’ha passat mai?

El lumbago és tan freqüent que afecta 1 de cada 5 espanyols, segons dades del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat. A més, afecta persones de totes les edats (sobretot entre els 50 i els 59 anys) i acostuma a repetir-se, podent convertir-se en crònica en persones majors amb problemes musculars. Les persones embarassades, amb sobrepès o aquelles que treballen habitualment carregant pes, són més propenses a sofrir aquestes molèsties.

Tipus de lumbàlgia:

A l’hora de diagnosticar i tractar els mals d’esquena, es poden diferenciar diversos tipus de lumbàlgia, segons el seu origen, la seva intensitat i duració. Segons l’origen, la lumbàlgia es classifica com:

  • Lumbàlgia inflamatòria: pot ser provocada per l’artrosi, per infeccions o per problemes orgànics greus. Per aquest tipus de lumbàlgia es requereix medicació específica pel seu tractament.
  • Lumbàlgia mecànica: és de les més freqüents i es produeix per una mala postura o per esforços excessius i sobrecàrrega de l’esquena. Aquest tipus de lumbàlgia es pot tractar amb repòs, exercici moderat i teràpia tèrmica. A més, es pot prevenir fàcilment amb una correcta higiene postural. Les lumbàlgies mecàniques es poden classificar en lumbàlgia subaguda (el dolor no supera els 3 mesos), lumbàlgia aguda (el dolor és intens i la recuperació pot durar fins a 6 mesos) i lumbàlgia crònica (el dolor persisteix i és continu o apareix de tant en tant amb una intensitat lleu o moderada). 

Les principals causes de lumbàlgia són:

  • Les males postures al lloc de treball.
  • Estar moltes hores dempeus.
  • Aixecar pes de forma incorrecta.
  • Els gestos bruscos o repetitius.
  • La sobrecàrrega de l’esquena.
  • Els traumatismes o cops.
  • Malalties degeneratives.

Què fer per cuidar l’esquena?

Una correcta higiene postural pot ajudar-te a prevenir el mal d’esquena. Segueix aquests consells i mantingues-la sana!

  • Tingues en compte l’esquena quan dorms. 

Utilitzar un matalàs que no sigui ni molt dur ni molt tou, així com mantenir una postura correcta durant les hores de son, és fonamental per garantir la salut de l’esquena. El més recomanable és dormir de panxa enlaire, amb un coixí baix entre els genolls i un altre sota els lumbars. Si et resulta incòmode, també pots dormir de costat amb els genolls flexionats i un coixí no massa alt.

  • Fes exercici diàriament.

Caminar, fer exercici a la piscina o nadar d’esquena reforça la musculatura lumbar. També pots dedicar uns minuts al dia a practicar exercicis específics per les lumbars. És convenient que evitis els esports extrems que impliquin un sobreesforç de l’esquena.

  • Presta atenció a la manera com camines.

Caminar encorbat pot ser molt perjudicial per a la salut de la teva esquena i musculatura. És important caminar amb l’esquena recta i que el cap miri a l’horitzó. Tampoc és bo abusar de les sabates de taló ni de bosses pesants que carreguin el pes únicament en una part del cos.

  • Tingues en compte el sobrepès.

Les persones amb sobrepès pateixen una major tensió dels músculs de l’esquena i, per tant, tenen més predisposició a patir dolor a la zona lumbar. 

  • Vigila la teva postura quan treballes.

Si ets dels que passa moltes hores assegut davant l’ordinador, has de saber que la part superior de la pantalla ha d’estar a l’altura dels ulls, la teva esquena ha d’estar recta i recolzada a la cadira i els peus tocant a terra. Una bona cadira que s’adapti a la teva altura i un reposapeus poden ser complements molt útils per ajudar a millorar la teva postura quan treballes. I si ho necessites, col·loca a més a més, un coixí petit a la zona lumbar.

  • Flexiona les cames quan vulguis aixecar pes.

Si has de recollir del terra un objecte pesant, no inclinis l’esquena; flexiona les cames, mantingues l’esquena recta i aixeca el pes el més a poc a poc i a prop del cos que puguis (evitant els moviments bruscs). Si has de repetir aquests moviments sovint, és important que utilitzis una faixa protectora.

  • Vigila els moviments repetitius.

Els gests que es repeteixen de forma constant poden sobrecarregar una zona concreta de la musculatura. Para atenció al moviment que fas i procura fer-lo de forma correcta. També és convenient que facis descansos, estiraments i canviïs de postura de tant en tant.

  • Evita el repòs total.

Si comences a tenir lumbago, no facis repòs total. És convenient fer vida normal, intentar no agafar pesos ni realitzar moviments que provoquin molt dolor i practicar exercici moderat. Fer repòs total només està recomanat únicament i excepcionalment al principi, quan el dolor és molt intens o quan sigui recomanat per un metge. En aquests casos també és important canviar de postura cada dues hores.

  • La calor, una bona solució.

El mal d’esquena acostuma a ser d’origen muscular, per això, la teràpia tèrmica pot ajudar a relaxar la zona adolorida. Aplica calor diverses vegades al dia, en sessions de 20 minuts. Una manta elèctrica et pot anar bé, així com els kits de teràpia tèrmica o les bosses d’aigua calenta. Els massatges suaus o l’aplicació d’ultrasons també poden ajudar-te!

  • Consulta’ns!

Tant si tens lumbago de forma ocasional com constant, no dubtis en venir a la farmàcia! T’assessorarem sobre el producte i/o remei que et pot anar millor per alleujar el mal d’esquena. Som-hi! 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.