Com utilitzar correctament els inhaladors per l’asma

L’asma és una malaltia crònica que afecta les vies respiratòries. Aquestes són les encarregades de transportar l’aire cap a dins i cap a fora dels pulmons. Les persones que pateixen d’asma veuen afectada aquesta capacitat de les vies respiratòries, ja que aquestes s’inflamen i perden part de la capacitat per rebre aire creant la sensació d’angoixa i dificultat per respirar.

Els inhaladors són les solucions més comuns pels quadres d’asma. Un dels més utilitzats és el de cartutx pressuritzat, el qual associem gairebé directament amb el nom de Ventolin, tot i que seria més acurat parlar de salbutamol, ja que és el principi actiu d’aquest medicament.

Realitzar correctament la tècnica inhalatòria és imprescindible. De no ser així, estarem impedint que gran part del medicament arribi a la zona on ha de fer el seu efecte i per tant no obtindrem el benefici esperat del tractament.

Com s’usen els inhaladors pressuritzats?

Per a realitzar un ús correcte d’aquest tipus d’inhaladors, has de seguir aquests passos:

 1. Agita el dispositiu i destapa’l.
 2. Agafa-ho en forma de L amb els dits índex (a dalt) i polze (a baix).
 3. Expulsa tot l’aire que et sigui possible i col·loca els llavis al voltant del filtre, sense tapar-lo amb les dents ni la llengua.
 4. Amb els pulmons buits, aspira aire lentament per la boca.
 5. Una vegada iniciada la inspiració, pressiona l’aerosol una sola vegada mentre continues inspirant profundament.
 6. Aguanta la respiració durant 8 o 10 segons.
 7. Retira l’inhalador de la boca.
 8. Expulsa l’aire lentament.
 9. Si has de prendre més dosi, hauràs d’esperar uns 30-60 segons entre cadascuna de les inhalacions, repetint de nou tots els passos.
 10. Retira l’inhalador i tapa’l.
 11. És convenient netejar-se la boca després d’haver realitzat tots els passos anteriors. Si estem utilitzant un medicament amb corticoide, aquest pas es torna encara més imprescindible per evitar l’aparició de fongs a la nostra boca.

Moltes vegades ens pregunteu a la farmàcia com saber si l’inhalador que esteu utilitzant encara té alguna recarrega més o ja està buit, així que hem decidit compartir amb tots vosaltres el nostre petit truc per esbrinar-ho. Només cal que treguis el cartutx de la carcassa i el posis dins d’un got d’aigua ple: si s’enfosa, està ple; si queda en posició vertical, en queda més o menys per la meitat i si flota, està buit.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.