Com prevenir grips i constipats

Grip o refredat? Aquestes malalties són típiques quan baixen les temperatures i arriba el fred. La febre, la tos o el malestar general són símptomes similars en tots dos casos, per la qual cosa és freqüent que es confonguin. Coneix-los i actua per calmar-los.

FEBRE ALTA (39-40º), tos, malestar general, mal de coll o de cap, molèsties musculars i articulars i degoteig nasal. Si aquests són els teus símptomes és probable que tinguis grip. La grip és una malaltia infecciosa provocada per un únic virus, anomenat Influenza, que afecta sobretot a les vies respiratòries superiors. El virus de la grip estacional circula al voltant de nou setmanes, sent més freqüent de desembre a febrer.

TINC UN REFREDAT? Els símptomes del refredat són similars als de la grip, però es manifesten amb menor intensitat. La congestió nasal sol ser forta, s’esternuda més, pot aparèixer irritació ocular i no sol haver-hi febre. Els refredats estan causats per diversos virus: para gripals, el VRS (virus respiratori sincitial), adenovirus, rinovirus, etc.

És important cuidar-se en aquesta època de l’any, ja que tots ells circulen des de la tardor fins a part de la primavera.

VIRUS CONTAGIOSOS Els virus del refredat i de la grip es transmeten molt fàcilment quan les persones malaltes esternuden, tussen o parlen, a través de gotetes. Les persones també podem contagiar-nos quan entrem en contacte amb superfícies contaminades per aquestes gotetes, si posteriorment ens freguem els ulls o la boca amb les mans contaminades.

TRACTAMENT A SEGUIR Algunes persones creuen que els virus es guareixen prenent antibiòtics però això no és així. Els antibiòtics combaten les infeccions causades per bacteris, però no les causades per virus, com els refredats i la grip. Si pateixes una infecció viral, els antibiòtics no tindran cap efecte beneficiós.

Si tens dubtes consulta amb el teu farmacèutic sobre la medicació indicada per a la grip o el refredat. En el cas del refredat, sol desaparèixer als pocs dies. Les mesures més importants es basen a descansar i beure líquids en abundància. El teu farmacèutic pot, a més a més, aconsellar-te medicaments per alleujar els símptomes. En el cas de la grip, el metge pot aconsellar prendre medicaments per baixar la febre.

GRUPS DE RISC

Els grups de població amb major risc de patir complicacions a conseqüència d’una infecció viral són:

  • Persones majors de 65 anys
  • Dones embarassades
  • Nens menors de 2 anys i majors de 6 mesos
  • Persones malaltes i els seus cuidadors
  • Professionals sanitaris

MÉS VAL PREVENIR QUE GUARIR

otoño1

 

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.