Tot el que has de saber sobre l’osteoporosi

El 20 d’octubre, se celebra el Dia Mundial de l’Osteoporosi, una malaltia crònica i progressiva característica per la disminució de la massa òssia i el deteriorament dels ossos que provoca que aquests es tornin més porosos i fràgils, fet que fa que resisteixin pitjor els cops i que es trenquin amb més facilitat. A més que augmenta el nombre i la mida de les cavitats o cel·les que hi ha al seu interior.

És a partir dels 30-35 anys, quan hi ha una pèrdua natural de massa. A més, a l’interior de l’os es produeixen durant tota la vida nombrosos canvis metabòlics, alternant fases de destrucció i formació d’os. Aquestes fases estan regulades per diferents hormones, l’activitat física, la dieta, els hàbits tòxics i la vitamina D, entre altres factors, responsables de l’aparició d’osteoporosi.

Malauradament, les dones tenen més probabilitats de patir osteoporosi per diversos motius: el seu pic de massa òssia sol ser inferior al de l’home i amb la menopausa s’accelera la pèrdua d’os. S’estima que aquesta malaltia és la causant d’unes 25.000 fractures cada any i es calcula que aproximadament 1 de cada 3 dones i 1 de cada 5 homes més grans de 50 anys patirà una fractura osteoporòtica a la seva vida.

Quins símptomes presenta?

A l’osteoporosi se l’anomena l’epidèmia silenciosa perquè no manifesta símptomes fins que la pèrdua d’os és tan important com perquè apareguin fractures. Per això és important prevenir-la en la mesura del possible enfortint els ossos abans que sigui massa tard.

Com prevenir-la?

Per desgràcia, aquesta malaltia afecta de manera més directa a dones d’edat avançada, però cal ser previsores i des de joves s’han d’adoptar hàbits de vida saludables que et poden ajudar a evitar o endarrerir l’aparició de malalties relacionades amb la menopausa i l’envelliment.

Alguns d’aquests hàbits que poden ajudar a millorar la qualitat de l’os són: l’adequada ingesta de calci, l’exercici físic i no fumar. La quantitat recomanable de calci per evitar l’osteoporosi varia amb l’edat, però molts adults necessiten de 1.000 a 1.500 mg al dia. Aquesta ingesta s’aconsegueix mitjançant aliments naturals rics en calci o amb suplements en forma de medicaments (sals de calci).

Una dieta sana i equilibrada rica en calci, abandonar els mals vicis com l’alcohol i realitzar activitat física adequada a la teva condició física regularment són alguns dels hàbits que s’han d’interioritzar i dur a terme per a millorar o evitar i prevenir l’osteoporosi.

Si necessites ajuda per prevenir l’osteoporosi, a Farmàcia Roca Vers tenim un ampli ventall de suplements càlcics i de vitamina D per enfortir els ossos. Visita’ns, t’ajudarem a millorar la teva salut i qualitat de vida.

Ja està aquí la tornada a la rutina i també als polls!

Reprendre les classes pot suposar un alleugeriment per als pares, i fins i tot també per als fills: tornar als horaris de classes, tornar a veure els companys, nous reptes i moltíssimes coses per aprendre. Un nou curs és una experiència inoblidable, i no hem de deixar que res l’arruïni, ni tan sols els polls!

El símptoma més característic d’aquests insectes que tant molesten, és el de gratar el cap, però compte! La irritabilitat del cuir cabellut es produeix per una reacció al·lèrgica a la saliva del poll; depenent de cada persona i la seva sensibilitat pot aparèixer al moment o trigar fins a dues setmanes, per la qual cosa la infestació es pot trobar ja en un estat molt avançat quan pica el cap.

Des de la nostra farmàcia et donem alguns consells per protegir tota la família dels polls!

Regla n°1: coneix bé el teu enemic.

El poll és un insecte diminut a qui li agraden especialment les zones calentes i humides del nostre cuir cabellut (darrere de les orelles i al clatell). S’adhereix a la línia dels cabells i s’alimenta de la sang del seu hoste durant les successives picades, és responsable de la picor i produeix petites lesions.

Regla nº2: adopta l’estratègia correcta.

No hi ha elecció: és imprescindible dur a terme un tractament capil·lar. Afortunadament, a la nostra farmàcia tens una àmplia gamma d’opcions: xampú o loció de tractament, productes amb insecticides o naturals (oli de silicona, olis essencials…).

No et preocupis! Les dues solucions funcionen, sempre que es respectin els temps d’exposició, i sobretot, com a precaució, realitza una aplicació 8 i 15 dies després de la primera per aturar adequadament el cicle de reproducció del poll. Per descomptat, per assegurar-te i eliminar la quantitat més gran possible, aconsegueix la clàssica pinta contra els polls ultrafina i passa-la pels cabells quan estiguin humits, insistint en l’arrel. I recorda utilitzar-n’hi una per a cada nen!

Regla nº3: revisa el cap de tota la família.

Amb l’ajuda de la pinta ultrafina, durant el període d’invasió anunciat per l’escola o observat en els teus fills, revisa diàriament el clatell i darrere de les orelles de tots els membres de la família, parant atenció a l’arrel.

Un dels tractaments que tenim a la farmàcia i que més ens agraden és Dexin Ultra Contra polls. Un tractament que elimina polls i llemes en 3 minuts. No deixa residus i la seva aplicació és molt fàcil. A més, és apte per a nens i nenes a partir d’1 any i per a pells atòpiques.

No deixis que els polls arruïnin la tornada a l’escola!

Si necessites ajuda, vine a la farmàcia t’ajudarem en tot allò que necessitis.

​​Gaudeix d’una jornada de piscina segura i sana

Aquest any la calor es nota més que mai i l’única manera de combatre-la és banyant-se a la piscina o la platja. Són molts els infants que gaudeixen d’estones de banys refrescants plens de diversió i activitat física.

Però no tot és tan bonic, et volem recordar algunes de les mesures de seguretat essencials a l’hora de banyar-te a la piscina, sobretot si vas acompanyat/ada pels més petits de casa.

Pren nota!

1. No perdem de vista als més menuts. Els infants han d’estar vigilats en tot moment per un adult, i aquest ha d’evitar qualsevol distracció. Encara que a la piscina hi hagi socorrista no has d’abaixar la guàrdia. Una bona manera de vigilar als petits és participant en els seus jocs.  

2. Si els nens o nenes no saben nedar, és important preparar els braçals o les bombolles. Si l’infant no sap nedar, cal equipar-lo amb algun dispositiu de flotabilitat que li generi confiança. Però és molt important ensenyar nedar als nens i nenes com més aviat millor.  

3. Sortir de l’aigua cada mitja hora. Més o menys cada mitja hora és important que sortim de l’aigua per hidratar-nos, descansar i per tornar a aplicar protecció solar. És bon moment per jugar a jocs tranquils fora de l’aigua però vigilant l’exposició al sol.  

4. Passa per la dutxa! Tant abans de banyar-te com en acabar cal passar per la dutxa. Si vols evitar fongs i problemes de pell és important treure el clor de la piscina amb una dutxa i tot seguit posar-te crema hidratant i canviar-te el banyador per un de sec o per roba interior.  

5. Vigilar que les criatures no accedeixin soles a la piscina. Cap nen/a pot accedir a les piscines sense un adult.  

6. Porta sempre ulleres de natació i xancletes. SI vols evitar fongs, les xancletes són un complement imprescindible! I per protegir els ulls quan bussegem calen unes ulleres de natació.  

7. Atenció amb les corredisses i les empentes. S’ha d’evitar córrer pels voltants de les piscines i no es pot jugar a donar-se empentes o tirar-se de manera perillosa en zones de poca profunditat. S’han de respectar les normes de seguretat de cada piscina. 

8. No et tiris de cop dins de l’aigua. Cal vigilar amb els canvis de temperatura. Entra dins de la piscina a poc a poc perquè el cos s’acostumi al canvi. Has de tenir més precaució els dies més calorosos i després de prendre el sol. Després de menjar cal esperar-se un temps prudencial d’entre 1 i 3 hores, sempre en funció del que s’hagi menjat. 

9. Vigila amb les piscines inflables. No és recomanable que els nens petits de 0 a 6 anys es banyin amb piscines inflables, aquestes no garanteixen unes bones condicions higièniques i de seguretat.  

10.  Actuar ràpidament i serenament en cas d’emergència. Tingués un mòbil sempre a mà i si l’infant té problemes dins de l’aigua s’han de fer les actuacions necessàries per ajudar-lo, en cas que faci falta s’ha de trucar al 112.  

Gaudir d’una bona jornada de piscina en família i amics és possible, però intenta seguir les nostres recomanacions, així evitaràs ensurts i preocupacions innecessàries.

Els errors més freqüents a l’hora d’utilitzar protector solar

La majoria de les persones fan servir de manera errònia el protector solar. Utilitzen menys quantitat de la necessària o la reapliquen quan ja a passat més de dues hores. Per això avui des de la nostra farmàcia volem explicar-te com, amb quina quantitat i quan fer servir la crema solar correctament.

Quan?

És important fer servir protecció solar cada vegada que sortim al carrer, ja que estem exposats a la radiació solar. I per si no ho sabies, també estem exposats a aquesta radiació els dies que està núvol, durant l’hivern i quan aquesta entra a través dels vidres. T’has de protegir del sol sempre, independentment del clima i de l’època de l’any.

Quan surtis a fer esport a l’aire lliure no oblidis protegir-te del sol!

Una correcta renovació de la protecció solar és imprescindible, ja que factors com la suor, l’aigua, la sorra o el sol fomenten que la crema perdi efectivitat.

Cada quanta estona he de renovar la protecció?

En situacions normals, és recomanable fer-ho cada dues hores.

Si sues o nades de manera regular, s’aconsella tornar a aplicar la crema cada 40 minuts.

Quan estàs a la piscina o a la platja, intenta tornar a ficar-te crema cada vegada que surtis de l’aigua, encara que el fotoprotector sigui waterproof.

També és important reaplicar la protecció cada vegada que t’eixugues amb la tovallola.

Quina quantitat de crema necessito?

La quantitat i la manera d’aplicar la crema solar tindran una gran importància.

Els experts recomanen una aplicació generosa, aproximadament 30 mL per tot el cos (equival a una pilota de ping-pong). Aquesta crema s’ha d’estendre de manera molt uniforme i millor amb moviments circulars.

Si et fiques la crema a cada zona del cos per separat, aplica a cada part un equivalent a una moneda de 2 € (en cas que sigui una emulsió) si fas servir esprai, fes entre 8 i 10 polvoritzacions a cada part.

Recorda que les orelles, la nuca, el contorn de la cara i els peus també necessiten protecció!

Aquest estiu gaudeix d’una exposició al sol segura!

Alimentació saludable, variada i fresca: Dieta Mediterrània.

¿Sabies que la Dieta Mediterrània està reconeguda per la UNESCO com un dels elements de la Llista Representativa de Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat? L’alimentació saludable, variada, fresca i natural que ens proporciona la Dieta Mediterrània és, a més, perfectament compatible amb el plaer de degustar al màxim la nostra cuina i ideal per implementar-la en aquesta estació!

La Dieta Mediterrània és, a banda d’una valuosa herència cultural que representa molt més que una simple dieta nutricional, rica i saludable, un estil de vida equilibrat que combina formes de cuinar, receptes, celebracions, costums, productes típics i activitats humanes diverses.

Si vols gaudir de tots els beneficis que aporta la Dieta Mediterrània, segueix els passos del decàleg de la Fundació Dieta Mediterrània, et submergiràs completament en totes les virtuts d’aquest estil de vida.

1. Utilitzar l’oli d’oliva com a principal greix:

L’oli d’oliva és el més utilitzat a la cuina mediterrània i és ric en vitamina E, betacarotens i àcids grassos monoinsaturats amb propietats cardioprotectores. Aquest aliment representa un tresor dins de la dieta mediterrània i ha perdurat a través de segles entre els costums gastronòmics regionals, atorgant als plats un sabor i aroma únics.

2. Consumir aliments d’origen vegetal amb abundància:

Les verdures, hortalisses i fruites són la principal font de vitamines, minerals i fibra de la nostra dieta i ens aporten al mateix temps una gran quantitat d’aigua. És fonamental consumir 5 racions de fruita i verdura diàriament. Gràcies al seu contingut elevat en antioxidants i fibra els aliments d’origen vegetal contribueixen a prevenir, entre d’altres, algunes malalties cardiovasculars i alguns tipus de càncer.

3. El pa i els aliments procedents dels cereals, haurien de formar part de l’alimentació diària:

El consum diari de pasta, arròs i cereals és indispensable per la seva composició rica en carbohidrats i ens aporten una part important d’energia necessària per a les nostres activitats diàries.

4. Els aliments poc processats, frescos i de temporada són els més adequats:

És important aprofitar els productes de temporada, ja que, sobretot en el cas de les fruites i verdures, ens permet consumir-les en el seu millor moment, tant pel que fa a l’aportació de nutrients com pel seu aroma i sabor.

5. Consumir productes làctics diàriament, sobretot iogurts i formatges:

Nutricionalment,  s’ha de destacar que els productes lactis són excel·lents fonts de proteïnes d’alt valor biològic, minerals (calci, fòsfor, etc.) i vitamines. El consum de llets fermentades (iogurt, etc.) s’associa a una sèrie de beneficis per a la salut perquè aquests productes contenen microorganismes vius capaços de millorar l’equilibri de la microflora intestinal.

6. La carn roja s’hauria de consumir amb moderació, i la carn processada en quantitats petites:

El consum excessiu de greixos animals no és bo per a la salut, per tant, es recomana el consum en quantitats petites i com a complement de plats amb verdures i cereals.

7. Consumir peix amb abundància i ous de manera moderada.

Es recomana el consum de peix blau, com a mínim una o dues vegades a la setmana, ja que els seus greixos tenen propietats semblants als greixos d’origen vegetal, amb moltes propietats beneficioses per fer front a les malalties cardiovasculars.

8. La fruita fresca ha de ser el postre habitual, mentre que els dolços i pastissos haurien de consumir-se de forma ocasional:

Les fruites són nutritives i aporten color i sabor a l’alimentació diària. També són una bona alternativa per prendre a mig matí i per berenar.

9. L’aigua és la beguda per excel·lència i el vi cal moderar-lo i sempre beure’l durant els àpats:  

L’aigua és fonamental a la dieta mediterrània. El vi, que també en forma part, té efectes beneficiosos per a la salut quan es consumeix amb moderació i dins d’una dieta equilibrada.

10. Practicar activitat física és igual d’important que alimentar-se correctament:

Fer activitat física diàriament i adaptar-la a les nostres necessitats és important per garantir la salut global del cos.

Resumint, la dieta mediterrània es basa en els ingredients propis de l’agricultura local dels països de clima mediterrani. El que la diferencia d’altres tipus de dietes és el seu baix consum en carns i hidrats de carboni en benefici d’aliments vegetals i greixos monoinsaturats.

Saps perquè la dermatitis empitjora durant la primavera?

La dermatitis atòpica és una afecció cutània que afecta prop del 10% de la població i alguns dels seus símptomes són: pell seca, escamosa, rugosa, vermella i amb picor. És molt normal que durant la primavera, per culpa de la pol·linització s’agreugin els símptomes de la dermatitis. Per tant, cuidar la pell atòpica, sobretot durant la primavera, és clau per evitar nous brots.

Continua llegit, tens molt per descobrir sobre la dermatitis.

Hi ha dues raons per les quals la dermatitis empitjora considerablement durant aquesta època de l’any.

1. Sudoració per l’augment de temperatura: La primavera és una època de canvis de temperatura bruscos on acostumem a vestir-nos de manera equivocada, excedint-nos encara en el gruix de les peces de roba. Això provoca que suem més i desencadena els símptomes característics de la dermatitis.

2. Temps lliure a l’exterior: quan arriba la primavera comencem a passar més temps a l’aire lliure, ja que les temperatures són més agradables que a l’hivern i com a conseqüència exposem la pell a elements irritants com el pols o el pol·len.

Existeixen diverses maneres de fer front a la dermatitis. Si vols combatre i prevenir nous brots d’aquesta afecció cutània, pren nota!

7 consells per la dermatitis atòpica a la primavera:

Evita l’aire condicionat. Comencen els dies calorosos i és normal que tinguem la necessitat d’obrir l’aire condicionat, però, tot i això, per les persones amb dermatitis aquest aire encara resseca més la pell provocant que apareguin més símptomes.

Canvia la banyera per la dutxa. Els dermatòlegs recomanen dutxar-se i no banyar-se i molt millor si és amb aigua tèbia (a uns 37 graus) i que el bany no superi els 20 minuts, ja que si no la pell es resseca molt fàcilment.

Atenció amb la quantitat de roba. Els canvis bruscos de temperatura són un factor desencadenant dels brots de dermatitis. Per això cal elegir correctament la roba adequada al moment per evitar el contacte de la pell amb al·lèrgens i una sudoració excessiva.

Hidratació. El nostre cos necessita estar hidratat tant interiorment com exteriorment, per això cal que facis servir productes hidratants (pomada, gel, crema…) que prevenen la sequedat de la pell. Recorda que a la farmàcia et podem ajudar!

Intenta sortir a l’exterior quan no hi hagi pol·linització. El pol·len és un dels principals causants de la dermatitis atòpica durant la primavera, per això és recomanable sortir al carrer quan cau el sol per evitar zones amb molta pol·linització.

Fes del sabó hipoal·lèrgic el teu aliat. Els productes amb sabó i perfums deixen la pell molt resseca I empitjoren la dermatitis. És important que a banda de fer servir un sabó específic pel teu tipus de pell, utilitzis crema hidratant després de la dutxa.

Encara que sembli obvi, no et rasquis! Intenta evitar rascar-te, així previndràs infeccions i possibles complicacions.

La dermatitis no té cura, però actualment existeixen diferents tractaments per controlar-la i alleujar els símptomes. Si sofreixes dermatitis atòpica i necessites ajuda, visita la nostra farmàcia o contacta amb nosaltres, et buscarem el tractament que s’adapti millor a les teves necessitats.