Tens la pell sensible? Cuida-la diàriament!

Quan parlem de pell sensible, parlem de pell hiperreactiva, aquella que experimenta fàcilment picor, calor, tibantor… Aquestes sensacions suposen un problema per a la pell i acostumen a anar acompanyades de vermellors i incomoditat. La hipersensibilitat es pot produir per diversos factors interns, com l’estrès o els canvis hormonals, o per factors externs (l’ús de cosmètica inadequada, hàbits alimentaris poc sans, contaminació…). Com més sensible és la pell, menys tolerància existeix cap a factors externs.

Cal tenir en compte que es pot tenir la pell mixta, greixosa o seca i alhora sensible. El factor principal que fa que la pell se sensibilitzi és una barrera cutània a l’epidermis feble i permeable. Això afavoreix que els agents externs penetrin amb més facilitat, que es perdi molta més aigua (en general les pells sensibles tendeixen a deshidratar-se ia estar seques) i se sobreprodueixin les citocines (molècules proinflamatòries).

Actualment, ⅓ persones adultes tenen la pell sensible, de les quals un 60% són dones. Aquest fenomen està estretament lligat a factors familiars i genètics i es manifesta més en les pells clares. Tot i així, les persones amb sensibilitat a la pell augmenten any rere any a causa de l’increment de factors externs com la contaminació o la mala alimentació, i en especial, aquest últim any amb l’ús de mascaretes.

Afortunadament hi ha diverses alternatives per prevenir i tractar la sensibilitat:

 • Utilitzar productes hipoal·lèrgics i suaus i evitar aquells irritants (perfums, netejadors, cremes, olis…).
 • No fer servir massa productes alhora.
 • Assecar el rostre amb compte, sense fregar-lo.
 • Hidratar la pell diàriament amb productes que continguin actius reparadors, antiinflamatoris, i fortificadors.
 • Aplicar mascaretes calmants i d’hidratació intensa una o dues vegades per setmana.
 • Utilitzar productes amb SPF durant tot l’any.
 • Minimitzar l’estrès.
 • Evitar els exfoliants.
 • Limitar l’exposició al fred i a la calor extrema.
 • Escollir amb cura el maquillatge.
 • No oblidar la cura dels llavis!
 • Evitar els aliments picants, el tabac i l’alcohol.

Tens la pell sensible? Ets al lloc indicat! Contacta amb nosaltres i et proporcionarem els productes específics que necessita la teva pell. I si tot i posar en pràctica aquestes indicacions sents que la teva pell segueix igual de sensible o creus que pots estar patint alguna patologia dèrmica (rosàcia, dermatitis atòpica, acne…) consulta-ho amb el teu dermatòleg. No esperis més i cuida la teva pell com es mereix! T’esperem!

Fatiga pandèmica. Com superar-la?

La fatiga pandèmica és el terme que ha utilitzat l’Organització Mundial de la Salut (OMS) per definir la desmotivació i el cansament que sent gran part de la població davant d’una pandèmia tan perllongada, de tanta gravetat i amb tantes restriccions com la que estem vivint. Aquesta fatiga està influïda per emocions, experiències i percepcions diferents relacionades amb l’exposició repetida a l’estrès de tots aquests mesos.

Hi ha molts aspectes pels quals es dóna aquesta fatiga pandèmica. Com confirmen els experts de la Societat Espanyola de Psicologia Clínica i de la Salut (SEPCYS), un dels factors és l’efecte d’habituació, que fa que ens acostumem a la pandèmia i comencem a interpretar que l’amenaça potser no és tan greu.

A més, com a societat tendim a no seguir o que abandonar les mesures de protecció necessàries, sobretot si coneixem pocs casos d’infecció per COVID-19 o si coneixem persones que no respecten les mesures de protecció i no s’infecten. Així mateix, també tendim a buscar només la informació que contrasti les nostres hipòtesis, per exemple, acostumem a pensar que en realitat no passa res per “incomplir de tant en tant les mesures” o “no passa res per no fer servir mascareta en aquesta situació”.

Quines conseqüències per a la salut té la fatiga pandèmica?

Per a moltes persones, la fatiga pandèmica comporta estrès, insomni, irritabilitat, canvis d’humor, avorriment, problemes de concentració i sentiments d’angoixa i ansietat. A més, com més gran és l’esgotament, més augmenten la desmotivació, el desgast físic i el malestar psicològic.

En aquesta situació, és natural que apareguin canvis d’humor i emocions negatives. És important no reprimir aquestes emocions quan apareguin i aprendre a acceptar-les i a treballar amb elles. Per fer-ho, primer de tot cal observar com ens sentim. La distracció o tècniques d’autocontrol i respiració, com la relaxació, la meditació o el ioga, poden ser de gran ajuda per superar i afrontar aquests sentiments i pensaments. Per superar-los també és bo gaudir de l’oci i compartir temps amb la família i els amics, i buscar suport en persones de confiança i també donar-ne als altres.

A nivell psicològic, ens pot ajudar veure la situació no com una pausa a la nostra vida, sinó com un moment per actuar i fer plans d’acord amb aquest context; és a dir, fer un esforç per continuar el nostre dia a dia adaptats a allò que estem vivint.

Per acabar, és important mantenir les mesures de protecció i seguretat, però també cuidar la nostra ment limitant el consum d’informació sobre la Covid-19. Dedicar massa temps cada dia a escoltar, veure o llegir notícies sobre l’evolució de la pandèmia, pot accentuar la sensació de desgast i alimentar els sentiments d’angoixa i ansietat.

Com seguir un estil de vida sa per gestionar la fatiga pandèmica?

Ara més que mai, és crucial seguir un estil de vida saludable, ja que a més de mantenir el nostre sistema immune fort, ens permetrà fer servir millor l’estrès. Per això, hem de fer esport de manera regular adaptat a la nostra edat i estat físic, descansar prou, sense restar hores al son, seguir una dieta saludable, variada i equilibrada que inclogui una gran quantitat de fruites i verdures i evitar el tabac i l’alcohol o altres substàncies estimulants.

De quina manera afrontes la fatiga pandèmica dia a dia? Comenta’ns! I recorda… si necessites ajuda, demana-la!

Reforça les defenses i afronta aquesta temporada amb bona salut!

Reforçar les defenses és més important que mai. Sobretot tenint a tocar la COVID-19 (SARS-CoV-2), que ha fet que calgui tenir-les més en compte i procurar que l’organisme estigui a to i es pugui defensar davant de qualsevol intrús. No és casualitat que la natura ens ofereixi durant la tardor i l’hivern fruites i verdures riques en vitamina A, B, C, E… Totes elles estimulen la immunitat i prevenen les infeccions víriques. Saps en quins aliments trobar-les?

Vitamina A

La vitamina A ajuda a regular la funció dels limfòcits T i a protegir el bon estat de les mucoses nasals i intestinals. Podem trobar la vitamina A als ous, als làctics, als espinacs, al bròquil, la pastanaga, la carbassa, el moniato, l’aranja, la magrana, les figues…

Vitamina B

El tipus B6 i B9 la podem trobar present als cereals integrals, als llegums, al peix i a la fruita seca i la verdura de fulla verda. Recorda que la B12 només és present en productes provinents d’animals. Si creus que en pots patir dèficit per la dieta que segueixes, suplementa-la!

Vitamina C

Imprescindible pel desenvolupament i el creixement, la vitamina C afavoreix la producció de limfòcits T i ajuda a disminuir la durada i freqüència de les infeccions respiratòries. La vitamina C és present a les taronges, la papaia, el kiwi, l’aranja, els caquis, el mango, la magrana, la carbassa, el moniato, els naps, el bròquil…

Vitamina D

Sabies que el dèficit de vitamina D afavoreix notablement l’aparició d’infeccions respiratòries? La trobem als ous, el peix blau, els làctics sencers i els bolets. Que no falti a la teva dieta!

Vitamina E

És la reina dels antioxidants. La trobaràs principalment a la verdura de fulla verda, l’oli d’oliva i els fruits secs.

A banda d’aquests, també reforcen el sistema immunitari els aliments probiòtics com el iogurt natural, el formatge o el quefir, l’all i la ceba, amb propietats antivirals i antibacterianes, i el gingebre. Aquests tres últims també serveixen per combatre els símptomes de la grip i els refredats.

Ara sí que no tens excusa! Apunta aquestes fruites i verdures a la llista de la compra i assegura que les teves defenses estiguin al peu del canó abans que arribi l’hivern. Recorda que una alimentació equilibrada s’ha de complementar amb uns hàbits i estil de vida saludable. 🙂

Melasma, hiperpigmentacions, lentígens solars, taques… Com desfer-se de les taques fosques i prevenir-ne l’aparició fins i tot quan es té la pell sensible?

La majoria de les persones, en major o menor mesura, pateix o ha patit taques a la pell, sobretot les dones. La cara és una zona molt exposada a factors externs que poden danyar la pell i, a més, és la zona més visible del cos, de manera que moltes persones amb taques facials busquen solucions que les ajudin a eliminar-les per complet. Per fer-ho, és fonamental conèixer el tipus de taca i el tractament més adequat que convé en cada cas.

Les taques pigmentades són el resultat de la diferent distribució de la melanina i les cèl·lules que la produeixen, els melanòcits. La melanina és el pigment que ens permet protegir-nos dels raigs solars, per tant, en exposar-nos al sol, els melanòcits segreguen més melanina.

De tipus de taques n’hi ha moltes. Les més comunes són les pigues, que poden ser de naixement o que poden anar apareixent amb el pas el temps. La majoria d’elles no presenten cap problema, però és recomanable vigilar-les de prop per si canvien de forma o de color, ja que aquest símptoma pot significar que s’està produint una malignització.

Un altre tipus de taques pigmentades són els lentígens solars, que apareixen en les zones on hi ha hagut una sobreexposició solar, com la cara, l’escot i les mans. Els lentígens es diferencien d’altres tipus de taques perquè poden créixer i presentar un aspecte rugós.

Finalment, cal esmentar el melasma, que és un augment de la pigmentació a la cara a causa de causes hormonals i que s’enfosqueix especialment a l’estiu amb l’exposició solar.

Moltes persones creuen que per tenir un to de pell fosc no tindran taques a la pell, però cal tenir present que poden aparèixer en qualsevol tipus de pell. Sí que és cert que hi ha pells més predisposades a patir-ne com les pells blanques, ja que tenen més possibilitats que la radiació ultraviolada les afecti. De la mateixa manera, les persones que han abusat del sol durant tota la seva vida i les que tenen problemes de circulació també pot ser que es vegin afectades per taques a la pell en algun moment de la seva vida si no presten especial atenció a la cura i el tractament de la pell.

Quin és el millor tractament per eliminar-les?

Sens dubte: Pigmentbio de BIODERMA! Pigmentbio és una gamma específica per a la cura de la pell hiperpigmentada tant per la cara com per al cos que proposa un programa completa de productes per ajudar a aclarir, controlar l’excés de pigmentació de la pell i eliminar taques facials, des de la higiene fins a la cura. En aquesta gamma hi trobaràs: netejadors, aclaridors, correctors pigmentaris intensius, cures d’aclariment de la pell de dia i de nit… Ja és aquí la teva rutina de cures definitiva!

Si tens taques a la pell, n’has tingut o ets propens a tenir-ne, elimina-les de forma ràpida i eficaç amb un bon tractament. A la farmàcia triarem el millor producte per a tu! I recorda: la millor manera de prevenir-les és utilitzant un bon fotoprotector solar i estenent-lo com toca! 🙂

Síndrome postvacacional. Supera-la!

Els dies s’escurcen, la calor va desapareixent i la tornada a l’escola ja ha començat. Això només indica que l’estiu s’ha acabat i cal tornar a la rutina…

El sentiment de nostàlgia t’envaeix, l’apatia s’apodera de tu i tornar a la rutina després de les vacances se’t fa tot un món? Això té nom: síndrome postvacacional

La síndrome postvacacional és una petita crisi d’adaptació que es pot superar restablint a poc a poc els hàbits previs a l’estiu i retrobant en un mateix les motivacions més profundes.

Reprendre el ritme després del període estival requereix un sobreesforç tant físic com psicològic que pot anar acompanyat d’un estat d’ànim tens, nerviós o agitat.

Els principals símptomes físics i psíquics de la síndrome postvacacional són: fatiga, alteracions de la gana, molèsties estomacals, indigestió, disminució de la capacitat de concentració, taquicàrdia, insomni, somnolència, mals de cap, pressió arterial alta, disminució de la capacitat defensiva del sistema immunitari, irritabilitat, nerviosisme, inquietud, pèrdua d’interès i de motivació per la feina, tristesa…

Pel que fa a la durada de la síndrome, els casos més lleus reflecteixen dificultats durant 2 o 3 dies, encara que poden arribar a allargar-se fins a dues setmanes, o fins i tot durant mesos, tot depèn del cas personal de cada persona.

CLAUS PER SUPERAR-LA

1. Marca’t nous objectius laborals a la feina. Necessites buscar una nova feina? No necessàriament. Segurament, intentant millorar processos, buscant l’excel·lència en les teves tasques quotidianes, sent proactiu/va i establint-te noves metes trobaràs la motivació que necessites. A més, segur que el teu superior sabrà valorar-lo i la recompensa no trigarà a arribar.

2. Busca activitats que t’il·lusionin i motivin, ja siguin d’oci, esport, afició, formació… Per què deixar només per a les vacances allò que t’encanta fer?

3. Practica esport. Encara que sigui un consell típic i segur que ja l’hagis sentit moltes vegades, funciona. La pràctica d’activitat física fa que el nostre cos generi endorfines, comunament conegudes com l’hormona de la felicitat.

4. Segueix una dieta sana i equilibrada que et proporcioni tots els elements indispensables per superar la tornada. Ja saps la dita, “ets el que menges”. Allò que ingereixes està directament relacionat amb infinitat de factors, entre ells, l’estat d’ànim.

5. Comença ja a pensar en la pròxima aventura o escapada.

6. Intenta regular el teu ritme de son. Reorganitza la teva rutina nocturna de manera que  l’endemà puguis rendir al 100%. Descansar les hores suficients és molt important per estar bé amb tu mateix.

7. Enfoca la teva atenció amb les coses positives que té el retrobament amb la vida habitual, segur que hi ha més coses bones de les que creus.

I en definitiva, intenta tenir una actitud positiva. És fonamental en qualsevol època de l’any, però quan tornes de vacances encara més. Recorda que aquesta síndrome és temporal i passarà.

Posa en pràctica aquests consells i venç la depressió postvacacional! Som-hi! 🙂

Síndrome de l’ull sec? Descobreix com detectar-la i tractar-la!

La síndrome de l’ull sec és una afectació oftalmològica amb una elevada prevalença que afecta el 10-30% de la població, sobretot, les persones grans. Aquesta malaltia és produeix per una alteració a la llàgrima i la superfície ocular i causa importants molèsties i alteracions visuals. Tot i així, però, no és una malaltia greu.

Què és l’ull sec?

L’ull sec és una malaltia oftalmològica que afecta un important nombre de la població i que interfereix de forma significativa en la qualitat visual i produeix força molèstia als pacients que la pateixen.

Tot i que no és una malaltia greu, si no es tracta de manera apropiada pot implicar complicacions irreversibles com l’elastosi corneal, la hiperqueratosi conjuntival… En l’actualitat, l’ull sec no té cura, els tractaments són simptomàtics i depenen del tipus d’alteració que produeix l’ull sec.

Quins són els símptomes de l’ull sec?

Els símptomes de l’ull sec es produeixen per una alteració en la hidratació de la conjuntiva i la còrnia per: inestabilitat de la llàgrima, increment de l’osmolaritat lacrimal, inflamació… Les manifestacions clíniques de la síndrome de l’ull sec estan associades al desequilibri que es dóna tant a la conjuntiva com a la còrnia.

Els símptomes més comuns són:

 • Coïssor i cremor ocular.
 • Picor ocular.
 • Sensació de sorra als ulls.
 • Visió borrosa que fa necessari parpellejar repetitivament per millorar la visió.
 • Molèsties inespecífiques segons cada cas.

Quin tractament seguir quan es pateix la síndrome de l’ull sec?

El tractament de l’ull sec és simptomàtic, tret de la simptomatologia d’ull sec secundària a altres malalties, en els quals s’haurà de tractar a més la malaltia de base.

Per tractar l’ull sec es pot utilitzar:

 • Llàgrima artificial: la composició dependrà de l’ull sec a tractar.
 • Pomades i lents de contacte hidrofíliques: d’aquesta manera es pot protegir l’ull d’agressions externes i de l’excessiva dessecació. Les pomades i les lents tenen major durabilitat que els col·liris, però poden resultar més incòmodes.
 • Antiinflamatoris esteroïdals i immunomoduladors com la ciclosporina. El seu ús dependrà de la decisió terapèutica presa per l’especialista.

També existeixen solucions isotòniques d’aigua de mar molt útils en les patologies oculars derivades de la irritació i la inflamació, que com la resta de tractaments s’utilitzen per al tractament simptomàtic.

Els beneficis de l’aigua de mar per a l’ull sec són múltiples i el seu efecte és indirecte, ja que l’aigua de mar rebaixa el nombre de citocines de la mucosa, que són les principals responsables de les lesions que apareixen a l’ull i redueixen la inflamació.

Busques un tractament per tractar l’ull sec? Vine a la farmàcia i t’assessorarem! 😉