Alimentació saludable, variada i fresca: Dieta Mediterrània.

¿Sabies que la Dieta Mediterrània està reconeguda per la UNESCO com un dels elements de la Llista Representativa de Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat? L’alimentació saludable, variada, fresca i natural que ens proporciona la Dieta Mediterrània és, a més, perfectament compatible amb el plaer de degustar al màxim la nostra cuina i ideal per implementar-la en aquesta estació!

La Dieta Mediterrània és, a banda d’una valuosa herència cultural que representa molt més que una simple dieta nutricional, rica i saludable, un estil de vida equilibrat que combina formes de cuinar, receptes, celebracions, costums, productes típics i activitats humanes diverses.

Si vols gaudir de tots els beneficis que aporta la Dieta Mediterrània, segueix els passos del decàleg de la Fundació Dieta Mediterrània, et submergiràs completament en totes les virtuts d’aquest estil de vida.

1. Utilitzar l’oli d’oliva com a principal greix:

L’oli d’oliva és el més utilitzat a la cuina mediterrània i és ric en vitamina E, betacarotens i àcids grassos monoinsaturats amb propietats cardioprotectores. Aquest aliment representa un tresor dins de la dieta mediterrània i ha perdurat a través de segles entre els costums gastronòmics regionals, atorgant als plats un sabor i aroma únics.

2. Consumir aliments d’origen vegetal amb abundància:

Les verdures, hortalisses i fruites són la principal font de vitamines, minerals i fibra de la nostra dieta i ens aporten al mateix temps una gran quantitat d’aigua. És fonamental consumir 5 racions de fruita i verdura diàriament. Gràcies al seu contingut elevat en antioxidants i fibra els aliments d’origen vegetal contribueixen a prevenir, entre d’altres, algunes malalties cardiovasculars i alguns tipus de càncer.

3. El pa i els aliments procedents dels cereals, haurien de formar part de l’alimentació diària:

El consum diari de pasta, arròs i cereals és indispensable per la seva composició rica en carbohidrats i ens aporten una part important d’energia necessària per a les nostres activitats diàries.

4. Els aliments poc processats, frescos i de temporada són els més adequats:

És important aprofitar els productes de temporada, ja que, sobretot en el cas de les fruites i verdures, ens permet consumir-les en el seu millor moment, tant pel que fa a l’aportació de nutrients com pel seu aroma i sabor.

5. Consumir productes làctics diàriament, sobretot iogurts i formatges:

Nutricionalment,  s’ha de destacar que els productes lactis són excel·lents fonts de proteïnes d’alt valor biològic, minerals (calci, fòsfor, etc.) i vitamines. El consum de llets fermentades (iogurt, etc.) s’associa a una sèrie de beneficis per a la salut perquè aquests productes contenen microorganismes vius capaços de millorar l’equilibri de la microflora intestinal.

6. La carn roja s’hauria de consumir amb moderació, i la carn processada en quantitats petites:

El consum excessiu de greixos animals no és bo per a la salut, per tant, es recomana el consum en quantitats petites i com a complement de plats amb verdures i cereals.

7. Consumir peix amb abundància i ous de manera moderada.

Es recomana el consum de peix blau, com a mínim una o dues vegades a la setmana, ja que els seus greixos tenen propietats semblants als greixos d’origen vegetal, amb moltes propietats beneficioses per fer front a les malalties cardiovasculars.

8. La fruita fresca ha de ser el postre habitual, mentre que els dolços i pastissos haurien de consumir-se de forma ocasional:

Les fruites són nutritives i aporten color i sabor a l’alimentació diària. També són una bona alternativa per prendre a mig matí i per berenar.

9. L’aigua és la beguda per excel·lència i el vi cal moderar-lo i sempre beure’l durant els àpats:  

L’aigua és fonamental a la dieta mediterrània. El vi, que també en forma part, té efectes beneficiosos per a la salut quan es consumeix amb moderació i dins d’una dieta equilibrada.

10. Practicar activitat física és igual d’important que alimentar-se correctament:

Fer activitat física diàriament i adaptar-la a les nostres necessitats és important per garantir la salut global del cos.

Resumint, la dieta mediterrània es basa en els ingredients propis de l’agricultura local dels països de clima mediterrani. El que la diferencia d’altres tipus de dietes és el seu baix consum en carns i hidrats de carboni en benefici d’aliments vegetals i greixos monoinsaturats.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.