Síndrome postvacacional. Supera-la!

Els dies s’escurcen, la calor va desapareixent i la tornada a l’escola ja ha començat. Això només indica que l’estiu s’ha acabat i cal tornar a la rutina…

El sentiment de nostàlgia t’envaeix, l’apatia s’apodera de tu i tornar a la rutina després de les vacances se’t fa tot un món? Això té nom: síndrome postvacacional

La síndrome postvacacional és una petita crisi d’adaptació que es pot superar restablint a poc a poc els hàbits previs a l’estiu i retrobant en un mateix les motivacions més profundes.

Reprendre el ritme després del període estival requereix un sobreesforç tant físic com psicològic que pot anar acompanyat d’un estat d’ànim tens, nerviós o agitat.

Els principals símptomes físics i psíquics de la síndrome postvacacional són: fatiga, alteracions de la gana, molèsties estomacals, indigestió, disminució de la capacitat de concentració, taquicàrdia, insomni, somnolència, mals de cap, pressió arterial alta, disminució de la capacitat defensiva del sistema immunitari, irritabilitat, nerviosisme, inquietud, pèrdua d’interès i de motivació per la feina, tristesa…

Pel que fa a la durada de la síndrome, els casos més lleus reflecteixen dificultats durant 2 o 3 dies, encara que poden arribar a allargar-se fins a dues setmanes, o fins i tot durant mesos, tot depèn del cas personal de cada persona.

CLAUS PER SUPERAR-LA

1. Marca’t nous objectius laborals a la feina. Necessites buscar una nova feina? No necessàriament. Segurament, intentant millorar processos, buscant l’excel·lència en les teves tasques quotidianes, sent proactiu/va i establint-te noves metes trobaràs la motivació que necessites. A més, segur que el teu superior sabrà valorar-lo i la recompensa no trigarà a arribar.

2. Busca activitats que t’il·lusionin i motivin, ja siguin d’oci, esport, afició, formació… Per què deixar només per a les vacances allò que t’encanta fer?

3. Practica esport. Encara que sigui un consell típic i segur que ja l’hagis sentit moltes vegades, funciona. La pràctica d’activitat física fa que el nostre cos generi endorfines, comunament conegudes com l’hormona de la felicitat.

4. Segueix una dieta sana i equilibrada que et proporcioni tots els elements indispensables per superar la tornada. Ja saps la dita, “ets el que menges”. Allò que ingereixes està directament relacionat amb infinitat de factors, entre ells, l’estat d’ànim.

5. Comença ja a pensar en la pròxima aventura o escapada.

6. Intenta regular el teu ritme de son. Reorganitza la teva rutina nocturna de manera que  l’endemà puguis rendir al 100%. Descansar les hores suficients és molt important per estar bé amb tu mateix.

7. Enfoca la teva atenció amb les coses positives que té el retrobament amb la vida habitual, segur que hi ha més coses bones de les que creus.

I en definitiva, intenta tenir una actitud positiva. És fonamental en qualsevol època de l’any, però quan tornes de vacances encara més. Recorda que aquesta síndrome és temporal i passarà.

Posa en pràctica aquests consells i venç la depressió postvacacional! Som-hi! 🙂

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.