Síndrome de l’ull sec? Descobreix com detectar-la i tractar-la!

La síndrome de l’ull sec és una afectació oftalmològica amb una elevada prevalença que afecta el 10-30% de la població, sobretot, les persones grans. Aquesta malaltia és produeix per una alteració a la llàgrima i la superfície ocular i causa importants molèsties i alteracions visuals. Tot i així, però, no és una malaltia greu.

Què és l’ull sec?

L’ull sec és una malaltia oftalmològica que afecta un important nombre de la població i que interfereix de forma significativa en la qualitat visual i produeix força molèstia als pacients que la pateixen.

Tot i que no és una malaltia greu, si no es tracta de manera apropiada pot implicar complicacions irreversibles com l’elastosi corneal, la hiperqueratosi conjuntival… En l’actualitat, l’ull sec no té cura, els tractaments són simptomàtics i depenen del tipus d’alteració que produeix l’ull sec.

Quins són els símptomes de l’ull sec?

Els símptomes de l’ull sec es produeixen per una alteració en la hidratació de la conjuntiva i la còrnia per: inestabilitat de la llàgrima, increment de l’osmolaritat lacrimal, inflamació… Les manifestacions clíniques de la síndrome de l’ull sec estan associades al desequilibri que es dóna tant a la conjuntiva com a la còrnia.

Els símptomes més comuns són:

  • Coïssor i cremor ocular.
  • Picor ocular.
  • Sensació de sorra als ulls.
  • Visió borrosa que fa necessari parpellejar repetitivament per millorar la visió.
  • Molèsties inespecífiques segons cada cas.

Quin tractament seguir quan es pateix la síndrome de l’ull sec?

El tractament de l’ull sec és simptomàtic, tret de la simptomatologia d’ull sec secundària a altres malalties, en els quals s’haurà de tractar a més la malaltia de base.

Per tractar l’ull sec es pot utilitzar:

  • Llàgrima artificial: la composició dependrà de l’ull sec a tractar.
  • Pomades i lents de contacte hidrofíliques: d’aquesta manera es pot protegir l’ull d’agressions externes i de l’excessiva dessecació. Les pomades i les lents tenen major durabilitat que els col·liris, però poden resultar més incòmodes.
  • Antiinflamatoris esteroïdals i immunomoduladors com la ciclosporina. El seu ús dependrà de la decisió terapèutica presa per l’especialista.

També existeixen solucions isotòniques d’aigua de mar molt útils en les patologies oculars derivades de la irritació i la inflamació, que com la resta de tractaments s’utilitzen per al tractament simptomàtic.

Els beneficis de l’aigua de mar per a l’ull sec són múltiples i el seu efecte és indirecte, ja que l’aigua de mar rebaixa el nombre de citocines de la mucosa, que són les principals responsables de les lesions que apareixen a l’ull i redueixen la inflamació.

Busques un tractament per tractar l’ull sec? Vine a la farmàcia i t’assessorarem! 😉

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.