Quins medicaments puc dividir? El puc barrejar amb menjar?

Sovint ens pregunteu a la farmàcia sobre la manipulació dels medicaments: es poden partir les pastilles? O les càpsules? Certs medicaments es poden barrejar amb aliments? Totes aquestes qüestions són molt habituals, i per això en el post d’avui us parlarem sobre com manipular els medicaments a casa.

 

De vegades ens trobem amb la necessitat de partir un comprimit, bé perquè la persona que se l’ha de prendre no tingui facilitat per empassar-se els medicaments, bé perquè el gust no resulta agradable o fins i tot pot ser per un nen i la grandària del comprimit sigui considerable. Sigui el motiu que sigui, has de saber que de manera general els medicaments no s’han de manipular. A més a més, hi ha algunes fórmules que no han de partir-se sota cap premissa, malgrat que el teu farmacèutic et digui el contrari: parlem dels medicaments d’alliberació modificada, és a dir, aquells que són “retard”, “oros” o d’acció prolongada.

 

Els comprimits que estan ranurats, és a dir, que tenen una zona gràcies a la qual seria més fàcil tallar el comprimit, sí que ho podem fer sempre que et prenguis la totalitat del comprimit. Si el teu objectiu és dividir la dosi i prendre menys del comprimit sencer, no has de dividir-lo.

 

És molt difícil d’assegurar que distribució dels principis actius sigui uniforme, pel que el podria ser que la presa de la medicació no sigui efectiva o tingui efectes secundaris. Et recomanem que ho consultis abans amb el teu farmacèutic per sortir de dubtes. Aquest tipus de comprimits, els ranurats, es poden triturar per facilitar la seva presa, tot i que és possible que no sigui còmode de prendre, ja que no dissenyat per prendre’s així. En aquest cas, t’aconsellem que ho barregis amb algun tipus d’aliment en crema, compota o iogurt.

 

I en el cas de les càpsules?

Les càpsules que no són recobertes podem obrir-les i barrejar el contingut amb aliments per si presentem problemes per prendre-la, tot i que és una opció a la qual només hem de recórrer en aquests casos.

 

Barrejar medicaments amb aliments

És important que ho fem amb una part de l’aliment en qüestió i no en tot el plat del menjar. És a dir, si ho barregem amb un biberó, ho farem amb una part d’ell i no amb la totalitat del contingut, ja que si el nen/a no vol prendre més, es deixarà part de la medicació sense prendre, sense ser possible conèixer quant s’ha pres.

 

Alguns medicaments no han de barrejar-se amb menjars ni amb derivats làctics, com per exemple algunes tetraciclines. També trobem medicaments que han de subministrar-se amb l’estómac buit, per aquest motiu és important que abans de manipular qualsevol medicament ho consultis amb el teu farmacèutic.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.