Per què el meu nen té tants mocs?

Els nadons i en general els nens de poca edat acostumen a tenir una gran quantitat de mocs i flegmes que desemboquen en congestió nasal, tos, llagrimeig i l’aparició de lleganyes.

 

Aquestes mucositats no són per patir malaltia, sinó que són generalment un mecanisme de defensa enfront de virus i bacteris que penetren en les seves vies respiratòries a través del nas. Per a evitar la seva entrada i proliferació en l’organisme, les mateixes defenses del nen produeixen aquest moc que les arrossega cap a l’exterior.

 

Malgrat la importància d’aquest mecanisme defensiu, aquests símptomes ocasionen molèsties al nadó que hem d’alleujar, o bé poden provocar complicacions que hem d’evitar. L’excessiva producció de secrecions, prolongada en el temps, pot acumular-se en els sins paranasals i en els conductes auditius. Aquest moc s’espesseix, i pot arribar a infectar-se amb diversos bacteris que causen patologies infeccioses com a otitis, sinusitis, etc. que comporten l’inici de febre o complicacions més importants com a bronquiolitis.

 

Aquestes patologies, encara que poden donar-se en qualsevol època de l’any, són més freqüents quan comencen a baixar les temperatures i fins el començament de la primavera, quan encara les temperatures són baixes. Per a alleujar la congestió, el més senzill és sonar-se, però els nens més petits no ho poden fer, i alguns de més grans no ho fan correctament. A conseqüència d’aquesta congestió:

 

  • Respiren i mengen malament.
  • No poden succionar el biberó o l’empassen amb dificultat encara que ja prenguin el menjar amb cullera.
  • No poden xuclar el xumet, que generalment els calma.
  • Rebutgen el menjar perquè s’altera el sabor dels aliments que ingereixen.
  • Dormen inquiets perquè en tombar-se s’agreuja la sensació de tamponament.
  • Ronquen en dormir.
  • La conseqüència final és un nen irritable, incòmode, amb somni i fam.

 

Amb unes mesures senzilles és molt fàcil alleujar el problema, com per exemple a través dels aspiradors nasals. Pots consultar-nos a la farmàcia com utilitzar-lo o si necessites més consells. Recorda que si els símptomes persisteixen o el nen comença a patir altres complicacions, el més recomanable és consultar al metge.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.