Per què de vegades sento xiulets a l’oïda?

Bon dia!

T’ha passat alguna vegada que has començat a sentir uns xiulets a l’oïda?

Ens fa sentir estranys i no sabem si aquest soroll és de fora o només el sentim nosaltres. Avui us parlarem sobre els acúfens i les causes d’aquests.

Els acúfens no són una malaltia, sinó un símptoma relacionat amb el sistema auditiu. És a dir, la persona escolta un so sense que agents externs l’estigui provocant.

Es tracta d’un fenomen relativament normal, que gairebé tota la població experimenta en algun moment de la seva vida. En algunes ocasions, poden ser el primer i/o únic símptoma de problemes importants, per la qual cosa l’avaluació per un professional, que derivarà al pacient per a un estudi més detallat si apareixen símptomes d’alarma, és molt important.

Normalment, els acúfens tenen caràcter lleu i transitori, però, si són més molests o continus, poden derivar en alteracions del somni o interferir en el descans i la concentració, per la qual cosa poden arribar a produir irritabilitat i minvar la qualitat de vida dels qui els sofreixen.

A qui afecten?

Entre el 10% i el 17% de la població mundial sofreix acúfens. D’altra banda, el 85% de les malalties de l’oïda s’acompanyen d’acúfens.

La freqüència d’aquest trastorn auditiu augmenta a partir dels 50 anys i afecta per igual a homes i dones.

Quins tipus d’acúfens existeixen?

Els acúfens solen dividir-se en dos tipus:

  • Subjectius: es perceben sorolls sense que existeixi estímul acústic, per la qual cosa altres persones i el metge mateix no poden escoltar-los.
  • Objectius: poden percebre’ls tant el pacient com el metge. Solen implicar el soroll del flux dels vasos sanguinis, provocant un so pulsatiu (al ritme dels batecs del cor) i sincrònic amb el pols. Els produeixen estructures properes a cau d’orella que, en alguns casos, no pertanyen a ell. En altres ocasions, el so s’assembla més a un clic rítmic.

Què els causen?

No sembla que existeixi un únic mecanisme que provoqui els acúfens i a l’origen poden estar involucrades diferents parts del sistema auditiu.

Són producte, normalment, d’alteracions en l’escorça auditiva del sistema nerviós central, responsable del processament dels sons. Aquesta alteració pot ser provocada per qualsevol anomalia que afecti les vies auditives:

  • Un trauma acústic, causat per l’exposició a sorolls massa forts.
  • L’envelliment: l’edat és, de fet, un factor de risc en aquest problema.
  • La pèrdua d’audició.
  • Diferents trastorns: les migranyes, l’anèmia i la hipertensió.
  • Un excés de cera o qualsevol altre tipus d’obstrucció en l’oïda externa.
  • Otitis a l’oïda mitjana o l’enduriment dels ossets que es troben en ell.
  • El consum de determinats fàrmacs o drogues que poden danyar l’audició.
  • Algunes malalties que poden afectar el sistema auditiu (determinats tumors, ictus, esclerosi múltiple…).
  • Lesions en el cap.
  • D’altra banda, també les situacions d’estrès, un estat d’ànim depressiu i el consum de cafeïna o uns altres estimulants contribueixen a empitjorar la situació.

Com veieu, la majoria de la població patirà alguna vegada a la seva vida els acúfens i només si ens afecta en el nostre dia a dia i ens impedeixen descansar o fer altres activitats poden ser motiu de preocupació.

Moltes gràcies per llegir-nos i fins al proper post!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.