ús correcte dels inhaladors

Guia de 7 passos per a un ús correcte dels inhaladors 

Els inhaladors són una eina essencial per al tractament de condicions respiratòries com l’asma i la malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC). Utilitzar-los de manera correcta és fonamental per aconseguir els beneficis màxims del tractament i assegurar un control òptim dels símptomes respiratoris. Però no només això, el  fer-ne un ús conscient i respectuós amb el Medi Ambient és fonamental. Sabies que només a la província de Barcelona es llencen cada any més de 3,5 milions d’inhaladors? 

Per això mateix et deixem una guia de 7 passos per a utilitzar com cal aquests dispositius tan i tan importants per a moltes persones. 

Què és un inhalador?

Els inhaladors són uns dispositius que s’introdueixen a la boca i permeten que, amb la nostra respiració, el medicament que porten entri a les vies aèries.

Normalment s’utilitzen per tractar tota mena de problemes respiratoris (l’asma, per exemple, o la malaltia pulmonar obstructiva crònica), ja que faciliten que el principi actiu accedeixi ràpidament i directament als bronquis i pulmons, localitzant més la seva acció.

Com puc utilitzar correctament el meu inhalador?

1. Coneix el teu inhalador:

Hi ha diversos tipus d’inhaladors disponibles en el mercat, inclosos els inhaladors de dosis mesurades (MDI), els inhaladors de pols secs (DPI) i els inhaladors de pols humits. Cada tipus d’inhalador té un mecanisme d’administració diferent, pel que és important llegir i entendre les instruccions específiques proporcionades pel fabricant.

2. Prepara l’inhalador:

Abans d’utilitzar l’inhalador, assegura’t que estigui preparat adequadament. Si és un MDI, agita l’inhalador per barrejar bé el contingut. Si és un DPI, assegura’t que estigui carregat amb la dosi correcta de medicament.

3. Respira profundament:

Quan estiguis preparat per utilitzar l’inhalador, exhala lentament i completament per a buidar els pulmons. Després, porta l’inhalador a la boca i inspira lentament i profundament alhora que prem el dispositiu per alliberar la dosi de medicament.

4. Mantingues la respiració:

Un cop hagis inhalat el medicament, retingues la respiració durant uns deu segons per permetre que el medicament arribi a les vies respiratòries més profundes. Després, exhala lentament.

Aguanta la respiració durant 10 segons. Si cal segona dosi, cal esperar entre 30 i 60 segons abans de tornar a repetir els passos.

5. Neteja l’inhalador:

Després de cada ús, és important que el netegis bé segons les instruccions del fabricant per evitar contaminació i assegurar un funcionament òptim.

6. Comprova la disponibilitat del medicament:

És important controlar regularment la quantitat de medicament que queda a l’inhalador i assegurar-se de renovar-lo o reemplaçar-lo segons sigui necessari. Tenir un inhalador buit en un moment crític pot ser perillós per a la salut.

7. Desfes-te’n de manera segura:

Un cop hagis utilitzat tot el medicament de l’inhalador o si ha caducat, és essencial desfer-se’n de manera adequada. No llencis els inhaladors buits al cubell d’escombraries regular; en lloc d’això, porta’l al punt Sigre de la farmàcia. 

Si continues tenint dubtes sobre com utilitzar correctament l’inhalador, no dubtis a consultar-ho amb el metge o farmacèutic perquè així et puguis beneficiar al 100% dels avantatges que aporten.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.