Fatiga pandèmica. Com superar-la?

La fatiga pandèmica és el terme que ha utilitzat l’Organització Mundial de la Salut (OMS) per definir la desmotivació i el cansament que sent gran part de la població davant d’una pandèmia tan perllongada, de tanta gravetat i amb tantes restriccions com la que estem vivint. Aquesta fatiga està influïda per emocions, experiències i percepcions diferents relacionades amb l’exposició repetida a l’estrès de tots aquests mesos.

Hi ha molts aspectes pels quals es dóna aquesta fatiga pandèmica. Com confirmen els experts de la Societat Espanyola de Psicologia Clínica i de la Salut (SEPCYS), un dels factors és l’efecte d’habituació, que fa que ens acostumem a la pandèmia i comencem a interpretar que l’amenaça potser no és tan greu.

A més, com a societat tendim a no seguir o que abandonar les mesures de protecció necessàries, sobretot si coneixem pocs casos d’infecció per COVID-19 o si coneixem persones que no respecten les mesures de protecció i no s’infecten. Així mateix, també tendim a buscar només la informació que contrasti les nostres hipòtesis, per exemple, acostumem a pensar que en realitat no passa res per “incomplir de tant en tant les mesures” o “no passa res per no fer servir mascareta en aquesta situació”.

Quines conseqüències per a la salut té la fatiga pandèmica?

Per a moltes persones, la fatiga pandèmica comporta estrès, insomni, irritabilitat, canvis d’humor, avorriment, problemes de concentració i sentiments d’angoixa i ansietat. A més, com més gran és l’esgotament, més augmenten la desmotivació, el desgast físic i el malestar psicològic.

En aquesta situació, és natural que apareguin canvis d’humor i emocions negatives. És important no reprimir aquestes emocions quan apareguin i aprendre a acceptar-les i a treballar amb elles. Per fer-ho, primer de tot cal observar com ens sentim. La distracció o tècniques d’autocontrol i respiració, com la relaxació, la meditació o el ioga, poden ser de gran ajuda per superar i afrontar aquests sentiments i pensaments. Per superar-los també és bo gaudir de l’oci i compartir temps amb la família i els amics, i buscar suport en persones de confiança i també donar-ne als altres.

A nivell psicològic, ens pot ajudar veure la situació no com una pausa a la nostra vida, sinó com un moment per actuar i fer plans d’acord amb aquest context; és a dir, fer un esforç per continuar el nostre dia a dia adaptats a allò que estem vivint.

Per acabar, és important mantenir les mesures de protecció i seguretat, però també cuidar la nostra ment limitant el consum d’informació sobre la Covid-19. Dedicar massa temps cada dia a escoltar, veure o llegir notícies sobre l’evolució de la pandèmia, pot accentuar la sensació de desgast i alimentar els sentiments d’angoixa i ansietat.

Com seguir un estil de vida sa per gestionar la fatiga pandèmica?

Ara més que mai, és crucial seguir un estil de vida saludable, ja que a més de mantenir el nostre sistema immune fort, ens permetrà fer servir millor l’estrès. Per això, hem de fer esport de manera regular adaptat a la nostra edat i estat físic, descansar prou, sense restar hores al son, seguir una dieta saludable, variada i equilibrada que inclogui una gran quantitat de fruites i verdures i evitar el tabac i l’alcohol o altres substàncies estimulants.

De quina manera afrontes la fatiga pandèmica dia a dia? Comenta’ns! I recorda… si necessites ajuda, demana-la!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.