EL SEDENTARISME I LA DIABETIS

Amb motiu del dia mundial de la diabetis del passat dissabte 14 de novembre, hem decidit dedicar l’article del mes a aquesta malaltia.

Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), al món, més de 400 milions de persones pateixen diabetis i en els últims anys s’ha enregistrat un augment de la mortalitat prematura a causa d’aquesta malaltia del 5 %, sent la setena causa principal de mortalitat.

Què és la diabetis

Es tracta d’una malaltia crònica i irreversible del metabolisme en la qual es produeix un excés de glucosa o sucre en la sang i en l’orina; és deguda a una disminució de la secreció de l’hormona insulina o a una deficiència de la seva acció.

Diabetis de tipus 2

La diabetis de tipus 2 o diabetis no insulinodependent, es manifesta en edat adulta -tot i que en l’actualitat ocorre cada vegada més en nens- i es deu a una utilització ineficaç de la insulina per part de l’organisme. La majoria de les persones amb diabetis tenen la de tipus 2, que es deu en gran part a un pes corporal excessiu i a un estil de vida sedentari.

Els símptomes poden ser similars als de la diabetis de tipus 1, però són sovint menys intensos. En conseqüència, la malaltia pot ser que es diagnostiqui diversos anys després de manifestar-se els primers símptomes, quan ja han aparegut complicacions.

Diabetis de tipus 1

La diabetis de tipus es caracteritza per una producció deficient d’insulina i requereix l’administració diària d’aquesta hormona. Entre els símptomes d’aquesta diabetis s’inclouen l’excreció excessiva d’orina, fam constant, pèrdua de pes, trastorns visuals i cansament. Els símptomes poden aparèixer de manera sobtada.

Diabetis gestacional

La diabetis gestacional es caracteritza per hiperglucèmia amb valors que, malgrat ser superiors als normals, són inferiors als establerts per a diagnosticar la diabetis i apareix durant l’embaràs. Les dones amb diabetis gestacional corren major risc de sofrir complicacions durant l’embaràs i el part. A més, tant elles com possiblement els seus fills corren major risc de diabetis de tipus 2 en el futur.

Repercussions

  • Les persones amb diabetis tenen tres vegades més probabilitats de patir infart de miocardi i accidents cerebrovasculars.
  • Amb el temps, la diabetis pot danyar el cor, els vasos sanguinis, els ulls, els ronyons i els nervis.
  • La reducció del flux sanguini incrementa el risc d’úlceres als peus, infecció.
  • La retinopatia diabètica és una causa important de ceguesa i és la conseqüència del mal dels vasos capil·lars de la retina acumulat al llarg del temps.
  • La diabetis es troba entre les principals causes d’insuficiència renal.

Prevenció

S’ha demostrat que mesures simples relacionades amb l’estil de vida són eficaces per a prevenir la diabetis de tipus 2 o retardar la seva aparició. Per a ajudar a prevenir la diabetis de tipus 2 i les seves complicacions es deu:

  • Aconseguir i mantenir un pes corporal saludable
  • Fer activitat física: almenys 30 minuts d’activitat regular d’intensitat moderada la majoria dels dies.
  • Consumir una dieta saludable, que eviti el sucre i els greixos saturats;
  • Evitar el consum de tabac, ja que fumar augmenta el risc de sofrir diabetis i malalties cardiovasculars.

Portar un control dels teus nivells de glucosa en sang, tot i no patir diabetis, pot ser la millor mesura preventiva. 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.