Prendre el sol, un plaer que cal gaudir amb protecció

Ja s’ha acabat el fred i comença l’època de gaudir del bon temps. ¿Sabies que l’abril és un dels mesos de l’any en què es produeixen més cremades? S’acostuma a creure que durant la primavera els raigs de sol són inofensius, però certament poden esdevenir igual de perillosos que quan és estiu. Per evitar riscos que puguin malmetre la nostra pell i salut global:

 • Utilitza crema protectora SPF amb factor de protecció entre 30 i 50 i aplica-la sobre la pell seca per tot el cos uns 20 minuts abans de l’exposició solar, barrets d’ala ampla per protegir el coll i les orelles i ulleres de sol que protegeixin de les radiacions ultraviolades A i B, preferiblement amb banda lateral.
 • Si sues molt o et banyes, torna-te’n a posar!
 • Si vols prendre el sol, fes-ho de forma gradual.
 • Evita l’exposició solar durant les hores de més radiació (entre les 12 i les 16 hores).
 • Extrema la precaució en nadons i infants (la seva pell és extremadament sensible a les radiacions i tenen un risc més elevat de patir cremades).
 • Beu aigua per evitar la deshidratació.
 • Evita prendre el sol si prens medicació fotosensible.
 • Fes les activitats a l’aire lliure en zones d’ombra.

L’exposició excessiva al sol és el factor de risc més important del càncer de pell (tant el de melanoma com el de no melanoma). El primer és el càncer de pell més agressiu i es produeix com a resultat de cremades solars de forma intermitent. Tot i que és una malaltia poc freqüent, la mortalitat és elevada, i el nombre de casos que es diagnostiquen a Catalunya augmenta any rere any. El càncer de pell de no melanoma s’associa a l’exposició solar continuada al llarg de la vida i apareix als llocs del cos que més s’hi han exposat. Representa el 95% de tots els càncers de pell i el seu índex de mortalitat és baix.

Les persones amb pell molt blanca i dificultat per bronzejar-se i facilitat per cremar-se, han d’extremar les mesures de protecció solar, ja que la seva pell és molt més sensible a les radiacions ultraviolades i presenten un risc més alt de desenvolupar càncer de pell. L’exposició solar sense protecció adequada pot comportar cremades, envelliment prematur de la pell i aparició d’arrugues.

Recorda que:

 • No patir calor no vol dir que s’eviti la cremada solar. Les cremades es deuen a l’exposició als raigs ultraviolats i l’efecte tèrmic a la radiació infraroja.
 • L’aplicació de filtres solars no és una manera segura de protegir totalment la pell.
 • L’aigua i la sorra reflecteixen la llum i augmenten la intensitat solar. El mateix passa a la muntanya, per l’augment d’altitud, o amb la neu.
 • Les cabines de sol artificial emeten radiacions ultraviolades i són perjudicials per a la salut.
 • L’exposició prolongada al sol produeix danys, envelliment de la pell i arrugues prematures i pot alterar la resposta del sistema immunitari.

Et queden dubtes? No saps quin factor de protecció és necessari pel teu tipus de pell? Vine a la farmàcia i t’assessorarem! La millor cura és una bona prevenció!

La revolució de la menstruació: la copa menstrual

La copa menstrual és un recipient reutilitzable que es posa a la vagina durant els dies de menstruació. A diferència dels tampons, la copa menstrual no absorbeix la sang, sinó que queda continguda a l’interior de la copa fins que es buida.

Encara que ara s’hagin convertit en un hit, ja fa molt temps que existeixen. De fet, es van començar a produir l’any 1930! Les primeres patents però, no van obtenir el furor que tenen avui dia, ja que es fabricaven amb cautxú, entre altres materials més rudimentaris. No va ser fins al 1987 que a Estats Units es va començar a vendre la famosa The Keeper, feta amb làtex i dues mides, la qual encara segueix al mercat. Per sort, actualment, existeixen molts tipus de copes diferents amb múltiples formats i preus. 

Estàs plantejant-te abandonar tampons i compreses i començar a utilitzar copes menstruals? Aquests són els avantatges més rellevants que ja han convençut a gran part de la població femenina:

Comoditat:

La copa et proporciona fins a 12h de protecció (segons el teu flux). Et mantindrà neta i segura tot el dia i tota la nit!

Estalvi:

Alguna vegada t’has parat a pensar en tot el que et gastes en tampons i compreses? La copa menstrual té un límit aproximat de 10 anys! Pots posar-te-la i treure-te-la tantes vegades com vulguis sense gastar ni un euro més!

Sostenibilitat:

Cada any es llancen aproximadament uns 94.500.000.000 tampons i compreses a tot el món. La copa és una bona manera de cuidar el medi ambient i disminuir residus.

Higiene:

Deixa enrere la preocupació i por de tacar-te d’una vegada per totes! La copa queda a l’interior de la vagina i s’adapta perfectament a l’anatomia de cada dona. Això sí, abans de comprar-la mira bé quina talla necessites!

 

A banda de tots aquests avantatges, també és segura, moderna, simple i saludable. Les copes estan fetes de silicona mèdica o TPE, segons la marca i són hipoal·lergèniques, és a dir, les dones amb al·lèrgia a segons quin tipus de materials: làtex, plàstics… poden utilitzar-les perfectament, ja que no contenen cap additiu químic que pugui afectar l’organisme. Tampoc produeixen alteracions en l’entorn vaginal natural, ni assequen les parets vaginals. La silicona mèdica i el TPE són materials flexibles que s’adapten al cos de cadascú. Ni la notaràs!

D’entre tots els models i marques que pots trobar al mercat, nosaltres et recomanem sense cap mena de dubte l’Enna-cycle, perquè conté un aplicador de fàcil inserció i un “box” que permet esterilitzar-la de forma fàcil i segura. A més, no interfereix amb el pH vaginal, no està relacionada amb l’SST (Síndrome del Shock Tòxic) i és antivírica al 100%! Fabricada a Espanya, la silicona que utilitza l’Enna-cycle és biodegradable de grau mitjà i és la més ben puntuada entre l’àmplia varietat de copes menstruals sense cap mena de dubte! Una de les característiques que li ha aportat aquesta puntuació i que la diferencia d’altres és el cordó que s’utilitza per extreure-la, que li atorga molta comoditat i seguretat

Tant si ets jove com adulta pots utilitzar copa menstrual. No esperis més! És moment de passar-te a la copa! 

Evitar que guants i mascaretes acabin al mar és a les teves mans!

A causa de la pandèmia de la Covid-19 el nombre de plàstics d’un sol ús ha augmentat moltíssim: mascaretes quirúrgiques, EPI, guants… Tots aquests productes no es reciclen, per això cal utilitzar-los de forma responsable.

 

Com acaben al mar?

Com no són reciclables, es tiren al contenidor gris amb els residus urbans. Des d’allí es transporten en incineradores o abocadors i a través dels sistemes de drenatge de les aigües urbanes acaben als rius i finalment, al mar.

 

Tot i que són molt poques les mascaretes que es tiren de manera incorrecta (es calcula un 1%), acaben repercutint de forma negativa en el medi ambient, ja que aquest 1% equivaldria a uns 10 milions de mascaretes, uns 400.000 kg. de plàstic i 400 anys perquè el material acabi desintegrant-se. Els plàstics que es troben en aquest procés de desintegració, anomenats microplàstics, són un greu problema no només per la salut de la flora i fauna marina, sinó per tots els animals que la consumeixen. A més, els plàstics i microplàstics acumulen substàncies tòxiques i actuen com a vectors de transmissió d’espècies invasores.

 

Per evitar que les mascaretes acabin al mar:

 • Prioritza l’ús de mascaretes higièniques reutilitzables (UNE0065) si no pateixes cap malaltia ni ets població de risc o alt risc. Tria les que utilitzin teixits autoritzats i una capacitat de filtració superior al 90% i de respirabilitat inferior al 60%. També són recomanables les que contenen 3 capes (cotó, TNT i polièster). 
 • Utilitza guants només en aquelles situacions que siguin indispensables. Recorda que poden suposar un risc i que sempre és millor utilitzar solucions hidroalcohòliques i rentar-se freqüentment les mans.

 

Que mascaretes i guants no acabin al mar també és cosa teva! Et recomanem que tinguis a mà els diferents tipus de mascaretes segons la situació en què et trobis i que prioritzis les UNE0065 sempre que puguis! I si necessites ajuda per escollir-ne una o altra… demana’ns ajuda i t’assessorarem!

Què fer per prevenir i combatre l’aparició de cel·lulitis?

Per prevenir la cel·lulitis és necessària moltíssima constància i per combatre-la encara més. La cel·lulitis apareix quan les cèl·lules de greix creixen massa. La causa de què aparegui està molt relacionada amb l’estil de vida però també amb la genètica i la situació hormonal de cadascú. Les hormones són les encarregades de regular la capacitat de la pell per emmagatzemar el greix. Així doncs, no és d’estranyar que la cel·lulitis acostumi a aparèixer durant la pubertat, l’embaràs o la menopausa i en major mesura en dones que en homes. En general, es tendeix a pensar que només el sobrepès la produeix, però en realitat, qualsevol persona en pot tenir. La cel·lulitis acostuma a aparèixer als malucs, al cul i a les cuixes, però també als bessons, als braços i fins i tot a l’abdomen. Una mala circulació i alimentació, el sedentarisme i les al·lèrgies alimentàries també contribueixen a l’aparició de cel·lulitis.

Si vols desfer-te’n és important que enforteixis el cos (en especial les zones on acostuma a aparèixer), t’hidratis per dins i per fora, mengis força verdures, fruites i greixos saludables, evitis els aliments processats, et raspallis en sec diàriament (millora la circulació i afavoreix l’eliminació de toxines), et facis dutxes de contrast, evitis les peces de roba ajustades i canviïs la loció corporal per una crema especialment formulada per combatre la cel·lulitis.

 

Quins són els millors productes per combatre-la?

Aquells que continguin extractes naturals, no continguin químics tòxics, s’adaptin a la pell i continguin ingredients com:

 

L-Carnitina

Aminoàcid que ajuda a cremar grassa i a enfortir les cèl·lules de la pell.

Cafeïna

Augmenta la circulació i promou la lipòlisi de les cèl·lules greixoses.

Retinol

Antioxidant ric en vitamina A, neutralitza els radicals lliures, rejoveneix les cèl·lules i millora la força de les fibres de la pell.

Fisetina i Frambione

Afavoreixen la lipòlisi, són antiinflamatòries i antioxidants.

Extractes d’Euglena Gracilis i Glaucium Flavum

Ajuden al cos a desfer-se dels adipòcits.

Col·lagen i àcid hialurònic

Ajuden a rejovenir la pell, hidratar-la, nodrir-la i suavitzar-la.

Extracte de te verd, te negre, de Ginkgo Biloba, de Panax ginseng, de Fucus vesiculosis i de llavor de raïm

Mantenen la pell flexible i radiant.

 

Si busques un bon producte contra la cel·lulitis, tria aquells testats dermatològicament i que continguin aquests ingredients per obtenir resultats duradors!

Tenir cura dels llavis secs: actius naturals i vegetals per protegir-los

La pell dels llavis és 5 vegades més fina que la pell de la resta de la cara, per això és fonamental cuidar-la amb especial atenció. En aquest post pretenem donar algunes claus per aconseguir mantenir els llavis hidratats i protegits.

L’arma letal contra la sequedat dels llavis són, sense cap dubte, els protectors i les cremes de cacau. Es tracta de productes que es poden trobar a la farmàcia en diversos formats, tots ells igual de funcionals: barres, bàlsams, tipus gloss, amb protecció solar, etc. És important no esperar fins que els llavis estiguin secs i fer servir aquestes proteccions amb la major regularitat possible.

La millor crema de llavis és aquella que combina substàncies greixoses (karité, oli d’oliva), agents oclusius (cera d’abelles, àcid hialurònic) i agents curatius (vitamina E).

 

Actius vegetals i naturals per protegir els llavis

Karité

És una substància vegetal que s’obté de les ametlles de les nous de karité i és alhora comestible i utilitzada en molts cosmètics. La mantega de karité és hidratant per a la pell i és molt rica en diferents àcids greixosos. Aplicar-la als llavis ajuda a protegir-ne la pell i a afavorir-ne la hidratació.

Oli d’argan

L’oli d’argan s’aplica per suavitzar i protegir la pell, també per nodrir el cabell, A més, conté un 1% de vitamina E, antioxidant i cicatritzant, per a una acció hidratant i d’antienvelliment completa.

Civada

La civada s’ha utilitzat des de l’antiguitat per protegir i embellir la pell, té unes propietats calmants i hidratants molt interessants per a la protecció dels llavis.

Mel

La mel té grans propietats suavitzants: aplicar-la amb la punta dels dits i deixar-la actuar uns minuts és una excel·lent manera d’aconseguir uns llavis hidratats.

 

Com tenir uns llavis sans i evitar la sequedat?

– Mantenir una dieta sana i equilibrada

– Hidratar-se bevent aigua regularment durant el dia

– Consumir aliments rics en vitamina A (pastanagues, tomàquets, verdures) i en vitamina B (cereals integrals, fruits secs, etc.)

– Desmaquillar els llavis abans de dormir

– Limitar l’exposició als raigs UVA

EL SEDENTARISME I LA DIABETIS

Amb motiu del dia mundial de la diabetis del passat dissabte 14 de novembre, hem decidit dedicar l’article del mes a aquesta malaltia.

Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), al món, més de 400 milions de persones pateixen diabetis i en els últims anys s’ha enregistrat un augment de la mortalitat prematura a causa d’aquesta malaltia del 5 %, sent la setena causa principal de mortalitat.

Què és la diabetis

Es tracta d’una malaltia crònica i irreversible del metabolisme en la qual es produeix un excés de glucosa o sucre en la sang i en l’orina; és deguda a una disminució de la secreció de l’hormona insulina o a una deficiència de la seva acció.

Diabetis de tipus 2

La diabetis de tipus 2 o diabetis no insulinodependent, es manifesta en edat adulta -tot i que en l’actualitat ocorre cada vegada més en nens- i es deu a una utilització ineficaç de la insulina per part de l’organisme. La majoria de les persones amb diabetis tenen la de tipus 2, que es deu en gran part a un pes corporal excessiu i a un estil de vida sedentari.

Els símptomes poden ser similars als de la diabetis de tipus 1, però són sovint menys intensos. En conseqüència, la malaltia pot ser que es diagnostiqui diversos anys després de manifestar-se els primers símptomes, quan ja han aparegut complicacions.

Diabetis de tipus 1

La diabetis de tipus es caracteritza per una producció deficient d’insulina i requereix l’administració diària d’aquesta hormona. Entre els símptomes d’aquesta diabetis s’inclouen l’excreció excessiva d’orina, fam constant, pèrdua de pes, trastorns visuals i cansament. Els símptomes poden aparèixer de manera sobtada.

Diabetis gestacional

La diabetis gestacional es caracteritza per hiperglucèmia amb valors que, malgrat ser superiors als normals, són inferiors als establerts per a diagnosticar la diabetis i apareix durant l’embaràs. Les dones amb diabetis gestacional corren major risc de sofrir complicacions durant l’embaràs i el part. A més, tant elles com possiblement els seus fills corren major risc de diabetis de tipus 2 en el futur.

Repercussions

 • Les persones amb diabetis tenen tres vegades més probabilitats de patir infart de miocardi i accidents cerebrovasculars.
 • Amb el temps, la diabetis pot danyar el cor, els vasos sanguinis, els ulls, els ronyons i els nervis.
 • La reducció del flux sanguini incrementa el risc d’úlceres als peus, infecció.
 • La retinopatia diabètica és una causa important de ceguesa i és la conseqüència del mal dels vasos capil·lars de la retina acumulat al llarg del temps.
 • La diabetis es troba entre les principals causes d’insuficiència renal.

Prevenció

S’ha demostrat que mesures simples relacionades amb l’estil de vida són eficaces per a prevenir la diabetis de tipus 2 o retardar la seva aparició. Per a ajudar a prevenir la diabetis de tipus 2 i les seves complicacions es deu:

 • Aconseguir i mantenir un pes corporal saludable
 • Fer activitat física: almenys 30 minuts d’activitat regular d’intensitat moderada la majoria dels dies.
 • Consumir una dieta saludable, que eviti el sucre i els greixos saturats;
 • Evitar el consum de tabac, ja que fumar augmenta el risc de sofrir diabetis i malalties cardiovasculars.

Portar un control dels teus nivells de glucosa en sang, tot i no patir diabetis, pot ser la millor mesura preventiva.