Tatuatges. Riscos i precaucions.

Infeccions, càncer, problemes per a les incisions quirúrgiques o per a proves mèdiques com la ressonància magnètica (RM) són alguns dels riscos que s’atribueixen als tatuatges. Són perills reals o és tot plegat una llegenda urbana? Respondre a aquesta pregunta no és cap nimietat, ja que els tatuatges han guanyat una gran popularitat al nostre país, sobretot entre les generacions joves, tot i que hi ha adeptes pràcticament de totes les edats. Existeixen algunes contraindicacions, però la veritat és que en el nostre entorn es tracta d’una pràctica segura amb riscos mínims sempre que es realitzi en estudis autoritzats i sotmesos a controls sanitaris.

La febre pels tatuatges dels últims anys ha comportat un augment de la preocupació pels seus possibles efectes adversos per a la salut a curt i llarg termini. Tot i així, la principal i gairebé única precaució que cal prendre és la d’acudir a centres acreditats, ja que en aquests es mantenen a ratlla les mesures d’asèpsia i seguretat exigides per les autoritats sanitàries. De fet, avui dia, les possibilitats que els tatuatges provoquin infeccions o serveixin de mitjà per a la transmissió de malalties com la tuberculosi o l’hepatitis són remotes. 

Això sí, a més de la bona praxi del tatuador i de fer-ho en un centre autoritzat, cal seguir determinades cures posteriors: s’ha de mantenir el tatuatge net i hidratat mínim deu dies o fins a un mes, segons la mida, el color i la zona, i durant aquest temps també és aconsellable evitar l’exposició al sol i protegir-lo igual que la resta de la pell.

Un altre dels riscos que creuen certs entre la població és el càncer, ja que s’ha arribat a dir que la tinta pot iniciar un recorregut que acabi als ganglis limfàtics. No obstant això, l’Acadèmia Espanyola de Dermatologia i Venereologia aclareix a la seva web l’evidència científica que existeix al voltant d’aquests possibles riscos i assegura que, de moment, no hi ha evidències que la presència d’aquests pigments ocasioni algun tipus de patologia, tampoc càncer.

D’altra banda, cal tenir present que els tatuatges només es poden treure sota control d’un dermatòleg. L’Acadèmia de Dermatologia i Venereologia estima que el nombre de complicacions en l’eliminació dels tatuatges és proporcional a la professionalitat i experiència de la persona que els treu.

Pel que fa a la forma d’erradicar-los, el làser Q-Switched (Q-SW) és la tècnica més utilitzada actualment. A més, és el làser més nou i escurça el temps d’eliminació del tatuatge. Aquest procediment cal fer-lo en un centre sanitari i per un especialista.

Portes tatuatges i/o te’n vols fer algun? Tingues en compte aquestes recomanacions!

La teva actitud és positiva?

Una actitud mental positiva marca la diferència. Hi ha persones, que sense adonar-se’n, se centren sempre en les coses dolentes i això fa que sense voler s’autosabotegin. Una part de la felicitat s’aconsegueix satisfent les necessitats bàsiques, però una altra que també és molt important està relacionada amb la ment, la gestió de les emocions i la voluntat de prioritzar els pensaments positius.

Ser feliç també és un hàbit. Tenir una actitud positiva es pot aprendre, mitjançant tècniques i exercicis simples que poden ajudar-te a aconseguir el que et proposis i a assolir els teus objectius. Així doncs, aquesta nova temporada que arriba pots proposar-te millorar la teva salut psíquica, i per tant, la teva felicitat. Com?

 • Augmentant l’amor propi
 • Envoltant-te de persones positives
 • Centrant-te en allò que pots controlar
 • Identificant totes les coses bones de les quals pots gaudir cada dia
 • Orientant els teus pensaments a objectius concrets
 • Sent agraït
 • Compartint la teva generositat
 • Visualitzant l’èxit
 • Somrient

El pensament positiu busca sempre el costat positiu de les coses fins i tot en les pitjors situacions. Sempre és possible trobar el costat bo de les coses, per molt que el context en què vivim ens pugui sobrepassar. Així doncs, si vols tenir una actitud positiva, no deixis que la negativitat t’atrapi, treballa cada dia per aconseguir objectius clars i realistes i tria un entorn social que t’ajudi a ser millor persona.

A més, els beneficis d’una actitud positiva són moltíssims. Les persones positives tendeixen a tenir menors nivells d’estrès, ja que s’enfoquen més en la solució que en els problemes, tenen el sistema immune reforçat i el risc de patir malalties cardiovasculars és menor, una millor actitud davant d’ells mateixos (autoestima) i la vida, millors relacions interpersonals i benestar en general, que es tradueix en major felicitat.

Ara que saps tot el que una actitud positiva pot aportar a la teva vida és moment de posar-la en pràctica. No oblidis la teva salut emocional i sigues feliç!

Dolor lumbar. Com prevenir-lo?

El dolor lumbar o lumbago és un dolor intens a la part baixa de l’esquena, especialment durant els primers dies. Les molèsties que provoca limiten de forma important els moviments, impedint accions quotidianes com: fer exercici, adoptar certes postures o portar pes. Per aquesta raó, és una afecció que tot i no ser greu, pot ser força incapacitant i dolorosa.

El dolor lumbar pot aparèixer tant de forma sobtada com progressiva i constitueix una de les principals causes de baixes laborals a Espanya i és la segona causa de consulta mèdica després de la cefalàlgia! T’ha passat mai?

El lumbago és tan freqüent que afecta 1 de cada 5 espanyols, segons dades del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat. A més, afecta persones de totes les edats (sobretot entre els 50 i els 59 anys) i acostuma a repetir-se, podent convertir-se en crònica en persones majors amb problemes musculars. Les persones embarassades, amb sobrepès o aquelles que treballen habitualment carregant pes, són més propenses a sofrir aquestes molèsties.

Tipus de lumbàlgia:

A l’hora de diagnosticar i tractar els mals d’esquena, es poden diferenciar diversos tipus de lumbàlgia, segons el seu origen, la seva intensitat i duració. Segons l’origen, la lumbàlgia es classifica com:

 • Lumbàlgia inflamatòria: pot ser provocada per l’artrosi, per infeccions o per problemes orgànics greus. Per aquest tipus de lumbàlgia es requereix medicació específica pel seu tractament.
 • Lumbàlgia mecànica: és de les més freqüents i es produeix per una mala postura o per esforços excessius i sobrecàrrega de l’esquena. Aquest tipus de lumbàlgia es pot tractar amb repòs, exercici moderat i teràpia tèrmica. A més, es pot prevenir fàcilment amb una correcta higiene postural. Les lumbàlgies mecàniques es poden classificar en lumbàlgia subaguda (el dolor no supera els 3 mesos), lumbàlgia aguda (el dolor és intens i la recuperació pot durar fins a 6 mesos) i lumbàlgia crònica (el dolor persisteix i és continu o apareix de tant en tant amb una intensitat lleu o moderada). 

Les principals causes de lumbàlgia són:

 • Les males postures al lloc de treball.
 • Estar moltes hores dempeus.
 • Aixecar pes de forma incorrecta.
 • Els gestos bruscos o repetitius.
 • La sobrecàrrega de l’esquena.
 • Els traumatismes o cops.
 • Malalties degeneratives.

Què fer per cuidar l’esquena?

Una correcta higiene postural pot ajudar-te a prevenir el mal d’esquena. Segueix aquests consells i mantingues-la sana!

 • Tingues en compte l’esquena quan dorms. 

Utilitzar un matalàs que no sigui ni molt dur ni molt tou, així com mantenir una postura correcta durant les hores de son, és fonamental per garantir la salut de l’esquena. El més recomanable és dormir de panxa enlaire, amb un coixí baix entre els genolls i un altre sota els lumbars. Si et resulta incòmode, també pots dormir de costat amb els genolls flexionats i un coixí no massa alt.

 • Fes exercici diàriament.

Caminar, fer exercici a la piscina o nadar d’esquena reforça la musculatura lumbar. També pots dedicar uns minuts al dia a practicar exercicis específics per les lumbars. És convenient que evitis els esports extrems que impliquin un sobreesforç de l’esquena.

 • Presta atenció a la manera com camines.

Caminar encorbat pot ser molt perjudicial per a la salut de la teva esquena i musculatura. És important caminar amb l’esquena recta i que el cap miri a l’horitzó. Tampoc és bo abusar de les sabates de taló ni de bosses pesants que carreguin el pes únicament en una part del cos.

 • Tingues en compte el sobrepès.

Les persones amb sobrepès pateixen una major tensió dels músculs de l’esquena i, per tant, tenen més predisposició a patir dolor a la zona lumbar. 

 • Vigila la teva postura quan treballes.

Si ets dels que passa moltes hores assegut davant l’ordinador, has de saber que la part superior de la pantalla ha d’estar a l’altura dels ulls, la teva esquena ha d’estar recta i recolzada a la cadira i els peus tocant a terra. Una bona cadira que s’adapti a la teva altura i un reposapeus poden ser complements molt útils per ajudar a millorar la teva postura quan treballes. I si ho necessites, col·loca a més a més, un coixí petit a la zona lumbar.

 • Flexiona les cames quan vulguis aixecar pes.

Si has de recollir del terra un objecte pesant, no inclinis l’esquena; flexiona les cames, mantingues l’esquena recta i aixeca el pes el més a poc a poc i a prop del cos que puguis (evitant els moviments bruscs). Si has de repetir aquests moviments sovint, és important que utilitzis una faixa protectora.

 • Vigila els moviments repetitius.

Els gests que es repeteixen de forma constant poden sobrecarregar una zona concreta de la musculatura. Para atenció al moviment que fas i procura fer-lo de forma correcta. També és convenient que facis descansos, estiraments i canviïs de postura de tant en tant.

 • Evita el repòs total.

Si comences a tenir lumbago, no facis repòs total. És convenient fer vida normal, intentar no agafar pesos ni realitzar moviments que provoquin molt dolor i practicar exercici moderat. Fer repòs total només està recomanat únicament i excepcionalment al principi, quan el dolor és molt intens o quan sigui recomanat per un metge. En aquests casos també és important canviar de postura cada dues hores.

 • La calor, una bona solució.

El mal d’esquena acostuma a ser d’origen muscular, per això, la teràpia tèrmica pot ajudar a relaxar la zona adolorida. Aplica calor diverses vegades al dia, en sessions de 20 minuts. Una manta elèctrica et pot anar bé, així com els kits de teràpia tèrmica o les bosses d’aigua calenta. Els massatges suaus o l’aplicació d’ultrasons també poden ajudar-te!

 • Consulta’ns!

Tant si tens lumbago de forma ocasional com constant, no dubtis en venir a la farmàcia! T’assessorarem sobre el producte i/o remei que et pot anar millor per alleujar el mal d’esquena. Som-hi! 

Prendre el sol, un plaer que cal gaudir amb protecció

Ja s’ha acabat el fred i comença l’època de gaudir del bon temps. ¿Sabies que l’abril és un dels mesos de l’any en què es produeixen més cremades? S’acostuma a creure que durant la primavera els raigs de sol són inofensius, però certament poden esdevenir igual de perillosos que quan és estiu. Per evitar riscos que puguin malmetre la nostra pell i salut global:

 • Utilitza crema protectora SPF amb factor de protecció entre 30 i 50 i aplica-la sobre la pell seca per tot el cos uns 20 minuts abans de l’exposició solar, barrets d’ala ampla per protegir el coll i les orelles i ulleres de sol que protegeixin de les radiacions ultraviolades A i B, preferiblement amb banda lateral.
 • Si sues molt o et banyes, torna-te’n a posar!
 • Si vols prendre el sol, fes-ho de forma gradual.
 • Evita l’exposició solar durant les hores de més radiació (entre les 12 i les 16 hores).
 • Extrema la precaució en nadons i infants (la seva pell és extremadament sensible a les radiacions i tenen un risc més elevat de patir cremades).
 • Beu aigua per evitar la deshidratació.
 • Evita prendre el sol si prens medicació fotosensible.
 • Fes les activitats a l’aire lliure en zones d’ombra.

L’exposició excessiva al sol és el factor de risc més important del càncer de pell (tant el de melanoma com el de no melanoma). El primer és el càncer de pell més agressiu i es produeix com a resultat de cremades solars de forma intermitent. Tot i que és una malaltia poc freqüent, la mortalitat és elevada, i el nombre de casos que es diagnostiquen a Catalunya augmenta any rere any. El càncer de pell de no melanoma s’associa a l’exposició solar continuada al llarg de la vida i apareix als llocs del cos que més s’hi han exposat. Representa el 95% de tots els càncers de pell i el seu índex de mortalitat és baix.

Les persones amb pell molt blanca i dificultat per bronzejar-se i facilitat per cremar-se, han d’extremar les mesures de protecció solar, ja que la seva pell és molt més sensible a les radiacions ultraviolades i presenten un risc més alt de desenvolupar càncer de pell. L’exposició solar sense protecció adequada pot comportar cremades, envelliment prematur de la pell i aparició d’arrugues.

Recorda que:

 • No patir calor no vol dir que s’eviti la cremada solar. Les cremades es deuen a l’exposició als raigs ultraviolats i l’efecte tèrmic a la radiació infraroja.
 • L’aplicació de filtres solars no és una manera segura de protegir totalment la pell.
 • L’aigua i la sorra reflecteixen la llum i augmenten la intensitat solar. El mateix passa a la muntanya, per l’augment d’altitud, o amb la neu.
 • Les cabines de sol artificial emeten radiacions ultraviolades i són perjudicials per a la salut.
 • L’exposició prolongada al sol produeix danys, envelliment de la pell i arrugues prematures i pot alterar la resposta del sistema immunitari.

Et queden dubtes? No saps quin factor de protecció és necessari pel teu tipus de pell? Vine a la farmàcia i t’assessorarem! La millor cura és una bona prevenció!

La revolució de la menstruació: la copa menstrual

La copa menstrual és un recipient reutilitzable que es posa a la vagina durant els dies de menstruació. A diferència dels tampons, la copa menstrual no absorbeix la sang, sinó que queda continguda a l’interior de la copa fins que es buida.

Encara que ara s’hagin convertit en un hit, ja fa molt temps que existeixen. De fet, es van començar a produir l’any 1930! Les primeres patents però, no van obtenir el furor que tenen avui dia, ja que es fabricaven amb cautxú, entre altres materials més rudimentaris. No va ser fins al 1987 que a Estats Units es va començar a vendre la famosa The Keeper, feta amb làtex i dues mides, la qual encara segueix al mercat. Per sort, actualment, existeixen molts tipus de copes diferents amb múltiples formats i preus. 

Estàs plantejant-te abandonar tampons i compreses i començar a utilitzar copes menstruals? Aquests són els avantatges més rellevants que ja han convençut a gran part de la població femenina:

Comoditat:

La copa et proporciona fins a 12h de protecció (segons el teu flux). Et mantindrà neta i segura tot el dia i tota la nit!

Estalvi:

Alguna vegada t’has parat a pensar en tot el que et gastes en tampons i compreses? La copa menstrual té un límit aproximat de 10 anys! Pots posar-te-la i treure-te-la tantes vegades com vulguis sense gastar ni un euro més!

Sostenibilitat:

Cada any es llancen aproximadament uns 94.500.000.000 tampons i compreses a tot el món. La copa és una bona manera de cuidar el medi ambient i disminuir residus.

Higiene:

Deixa enrere la preocupació i por de tacar-te d’una vegada per totes! La copa queda a l’interior de la vagina i s’adapta perfectament a l’anatomia de cada dona. Això sí, abans de comprar-la mira bé quina talla necessites!

 

A banda de tots aquests avantatges, també és segura, moderna, simple i saludable. Les copes estan fetes de silicona mèdica o TPE, segons la marca i són hipoal·lergèniques, és a dir, les dones amb al·lèrgia a segons quin tipus de materials: làtex, plàstics… poden utilitzar-les perfectament, ja que no contenen cap additiu químic que pugui afectar l’organisme. Tampoc produeixen alteracions en l’entorn vaginal natural, ni assequen les parets vaginals. La silicona mèdica i el TPE són materials flexibles que s’adapten al cos de cadascú. Ni la notaràs!

D’entre tots els models i marques que pots trobar al mercat, nosaltres et recomanem sense cap mena de dubte l’Enna-cycle, perquè conté un aplicador de fàcil inserció i un “box” que permet esterilitzar-la de forma fàcil i segura. A més, no interfereix amb el pH vaginal, no està relacionada amb l’SST (Síndrome del Shock Tòxic) i és antivírica al 100%! Fabricada a Espanya, la silicona que utilitza l’Enna-cycle és biodegradable de grau mitjà i és la més ben puntuada entre l’àmplia varietat de copes menstruals sense cap mena de dubte! Una de les característiques que li ha aportat aquesta puntuació i que la diferencia d’altres és el cordó que s’utilitza per extreure-la, que li atorga molta comoditat i seguretat

Tant si ets jove com adulta pots utilitzar copa menstrual. No esperis més! És moment de passar-te a la copa! 

Evitar que guants i mascaretes acabin al mar és a les teves mans!

A causa de la pandèmia de la Covid-19 el nombre de plàstics d’un sol ús ha augmentat moltíssim: mascaretes quirúrgiques, EPI, guants… Tots aquests productes no es reciclen, per això cal utilitzar-los de forma responsable.

 

Com acaben al mar?

Com no són reciclables, es tiren al contenidor gris amb els residus urbans. Des d’allí es transporten en incineradores o abocadors i a través dels sistemes de drenatge de les aigües urbanes acaben als rius i finalment, al mar.

 

Tot i que són molt poques les mascaretes que es tiren de manera incorrecta (es calcula un 1%), acaben repercutint de forma negativa en el medi ambient, ja que aquest 1% equivaldria a uns 10 milions de mascaretes, uns 400.000 kg. de plàstic i 400 anys perquè el material acabi desintegrant-se. Els plàstics que es troben en aquest procés de desintegració, anomenats microplàstics, són un greu problema no només per la salut de la flora i fauna marina, sinó per tots els animals que la consumeixen. A més, els plàstics i microplàstics acumulen substàncies tòxiques i actuen com a vectors de transmissió d’espècies invasores.

 

Per evitar que les mascaretes acabin al mar:

 • Prioritza l’ús de mascaretes higièniques reutilitzables (UNE0065) si no pateixes cap malaltia ni ets població de risc o alt risc. Tria les que utilitzin teixits autoritzats i una capacitat de filtració superior al 90% i de respirabilitat inferior al 60%. També són recomanables les que contenen 3 capes (cotó, TNT i polièster). 
 • Utilitza guants només en aquelles situacions que siguin indispensables. Recorda que poden suposar un risc i que sempre és millor utilitzar solucions hidroalcohòliques i rentar-se freqüentment les mans.

 

Que mascaretes i guants no acabin al mar també és cosa teva! Et recomanem que tinguis a mà els diferents tipus de mascaretes segons la situació en què et trobis i que prioritzis les UNE0065 sempre que puguis! I si necessites ajuda per escollir-ne una o altra… demana’ns ajuda i t’assessorarem!